STARCH CHARACTERISTICS AND PROTEIN CONTENT OF QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA W.) GROWN UNDER DIFFERENT NITROGEN LEVELS IN CHILLAN
CARACTERISTICAS DEL ALMIDON Y CONTENIDO DE PROTEINA DE QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA W.) CULTIVADA BAJO DIFERENTES NIVELES DE NITROGENO EN CHILLAN
dc.creator | Hevia H., Felícitas | |
dc.creator | Wilckens E., Rosemarie | |
dc.creator | Berti D., Marisol | |
dc.creator | Badilla B., Ricardo | |
dc.date | 2001-01-31 | |
dc.date.accessioned | 2022-12-20T19:48:05Z | |
dc.date.available | 2022-12-20T19:48:05Z | |
dc.identifier | http://revistas.uach.cl/index.php/agrosur/article/view/3649 | |
dc.identifier | 10.4206/agrosur.2001.v29n1-06 | |
dc.identifier.uri | https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5421630 | |
dc.description | The effect of the nitrogen fertilization was evaluated on some physico-chemical and thermic properties of starches, protein content and protein yield ha-1 of the genotypes of quinoa Faro and UDEC10. Sodium nitrate was applied in doses of 0; 75; 150 and 225 N kg ha-1. The average protein content varied between a 13,5 to 15,0%. It was higher for the application 225 N kg ha-1. The average protein yield increased from 134,1 to 408,3 kg ha-1. The degree of gelatinization, the water absorption index and the swelling power were not affected by nitrogen fertilization, while starch solubility was affected. Their average values, respectively were the following 10,3%; 2,7g; 2,9g and 7,2%. The granules of perisperm starch were organized in compact aggregates, differences among them were not observed. | en-US |
dc.description | Se evaluó el efecto de la fertilización nitrogenada sobre algunas propiedades físico-químicas y térmicas del almidón, contenido del proteína y rendimiento de proteína ha-1 de los genotipos de quinoa Faro y UDEC10. Se aplicó salitre sódico en dosis de 0; 75; 150 y 225 kg N ha-1. El contenido promedio de proteína varió entre un 13,5 a 15,0%. Sólo fue superior con la aplicación de 225 kg N ha-1. El rendimiento promedio de proteína aumentó desde 134 a 408 kg ha-1. El grado de gelatinización, el índice de absorción de agua y el poder de hinchamiento no fueron afectados por la fertilización. | es-ES |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Austral de Chile | es-ES |
dc.relation | http://revistas.uach.cl/index.php/agrosur/article/view/3649/4515 | |
dc.source | Agro sur; Vol. 29 Núm. 1 (2001); 40-51 | es-ES |
dc.source | 0719-4196 | |
dc.source | 0304-8802 | |
dc.subject | Chenopodium quinoa | es-ES |
dc.subject | Almidón | es-ES |
dc.subject | Proteína | es-ES |
dc.subject | Calorimetría diferencial de barrido | es-ES |
dc.subject | Chenopodium quinoa | en-US |
dc.subject | Starch | en-US |
dc.subject | Protein | en-US |
dc.subject | Differential Scanning Calorimetry | en-US |
dc.title | STARCH CHARACTERISTICS AND PROTEIN CONTENT OF QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA W.) GROWN UNDER DIFFERENT NITROGEN LEVELS IN CHILLAN | en-US |
dc.title | CARACTERISTICAS DEL ALMIDON Y CONTENIDO DE PROTEINA DE QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA W.) CULTIVADA BAJO DIFERENTES NIVELES DE NITROGENO EN CHILLAN | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |