CARACTERISTICAS DEL ALMIDON Y CONTENIDO DE PROTEINA DE QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA W.) CULTIVADA BAJO DIFERENTES NIVELES DE NITROGENO EN CHILLAN

dc.creatorHevia H., Felícitas
dc.creatorWilckens E., Rosemarie
dc.creatorBerti D., Marisol
dc.creatorBadilla B., Ricardo
dc.date2001-01-31
dc.date.accessioned2022-12-20T19:48:05Z
dc.date.available2022-12-20T19:48:05Z
dc.identifierhttp://revistas.uach.cl/index.php/agrosur/article/view/3649
dc.identifier10.4206/agrosur.2001.v29n1-06
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5421630
dc.description  The effect of the nitrogen fertilization was evaluated on some physico-chemical and thermic properties of starches, protein content and protein yield ha-1 of the genotypes of quinoa Faro and UDEC10. Sodium nitrate was applied in doses of 0; 75; 150 and 225 N kg ha-1. The average protein content varied between a 13,5 to 15,0%. It was higher for the application 225 N kg ha-1. The average protein yield increased from 134,1 to 408,3 kg ha-1. The degree of gelatinization, the water absorption index and the swelling power were not affected by nitrogen fertilization, while starch solubility was affected. Their average values, respectively were the following 10,3%; 2,7g; 2,9g and 7,2%. The granules of perisperm starch were organized in compact aggregates, differences among them were not observed.  en-US
dc.description  Se evaluó el efecto de la fertilización nitrogenada sobre algunas propiedades físico-químicas y térmicas del almidón, contenido del proteína y rendimiento de proteína ha-1 de los genotipos de quinoa Faro y UDEC10. Se aplicó salitre sódico en dosis de 0; 75; 150 y 225 kg N ha-1. El contenido promedio de proteína varió entre un 13,5 a 15,0%. Sólo fue superior con la aplicación de 225 kg N ha-1. El rendimiento promedio de proteína aumentó desde 134 a 408 kg ha-1. El grado de gelatinización, el índice de absorción de agua y el poder de hinchamiento no fueron afectados por la fertilización.  es-ES
dc.languagespa
dc.publisherFacultad de Ciencias Agrarias. Universidad Austral de Chilees-ES
dc.relationhttp://revistas.uach.cl/index.php/agrosur/article/view/3649/4515
dc.sourceAgro sur; Vol. 29 Núm. 1 (2001); 40-51es-ES
dc.source0719-4196
dc.source0304-8802
dc.subjectChenopodium quinoaes-ES
dc.subjectAlmidónes-ES
dc.subjectProteínaes-ES
dc.subjectCalorimetría diferencial de barridoes-ES
dc.subjectChenopodium quinoaen-US
dc.subjectStarchen-US
dc.subjectProteinen-US
dc.subjectDifferential Scanning Calorimetryen-US
dc.titleSTARCH CHARACTERISTICS AND PROTEIN CONTENT OF QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA W.) GROWN UNDER DIFFERENT NITROGEN LEVELS IN CHILLANen-US
dc.titleCARACTERISTICAS DEL ALMIDON Y CONTENIDO DE PROTEINA DE QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA W.) CULTIVADA BAJO DIFERENTES NIVELES DE NITROGENO EN CHILLANes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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