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lant extracts: an alternative for the control of diseases in cacao (Theobroma cacao)
Extractos vegetales: una alternativa para el control de enfermedades en el cultivo de cacao (Theobroma cacao)
Autor
Guerrero, Raquel
Risco, Gabriela
Cevallos, Orly
Villamar, Ronald
Peñaherrera, Sofía
Institución
Resumen
Cocoa (Theobroma cacao) faces pathogens during each of its productive cycles that considerably decrease its production. Every year plant pathogens like Moniliophthora roreri and Phytophthora palmivora directly affect the pods and can lead to serious losses. This research was developed in order to identify local plant species whose extracts contain compounds that have the ability to reduce the germination of pathogens spores, as well as the development of their mycelium. Extracts of the species amaranthus (Amaranthus bledo), rusty flat sedge (Cyperus odoratus), Lechosa (Euphorbia hirta), marigold (Tagetes minuta), sweet-broom (Scoparia dulcis) and purslane (Portulaca oleracea) were used to modificate culture media in concentrations of 10, 20 and 30%, on which spore suspensions and mycelium discs of the pathogens were inoculated. After the incubation periods, the percentages of germination, percentage of inhibition of mycelial development, fungicidal activity of the extracts and their effect on the structures of the hyphae of the pathogens were evaluated. The results showed that all the extracts to some extent influenced to some extent the development of the pathogens in all the variables studied, however, Amaranthus bledo and Euphorbia hirta were those species whose effect was notably superior to the other species under study, which would indicate that they are species with the potential to control pathogens at the field level. El cacao (Theobroma cacao) enfrenta durante cada uno de sus ciclos productivos patógenos que disminuyen considerablemente a su producción. Cada año fitopatógenos como Moniliophthora roreri y Phytophthora palmivora afectan directamente a las mazorcas y pueden llegar a generar graves pérdidas. Esta investigación se desarrolló con la finalidad de identificar especies vegetales locales cuyos extractos contengan compuestos que tienen la capacidad de reducir la germinación de las esporas de los patógenos, así como también el desarrollo de micelio de los mismos. Extractos de las especies Bledo (Amaranthus bledo), Coquito (Cyperus odoratus), Lechosa (Euphorbia hirta), Rosa de muerto (Tagetes minuta), Teatina (Scoparia dulcis) y Verdolaga (Portulaca oleracea) se utilizaron para enmendar medios de cultivos en concentraciones de 10, 20 y 30%, sobre los cuales se inocularon suspensiones de esporas y discos de micelio de los patógenos. Transcurridos los periodos de incubación se evaluaron los porcentajes de germinación, porcentaje de inhibición de desarrollo del micelio, actividad fungicida de los extractos y su efecto sobre las estructuras de las hifas de los patógenos. Los resultados mostraron que todos los extractos en alguna medida influyeron en alguna medida en el desarrollo de los patógenos en todas las variables estudiadas, sin embargo, Amaranthus bledo y Euphorbia hirta fueron aquellas especies cuyo efecto fue notablemente superior a las otras especies en estudio, lo que indicaría que son especies con potencial para controlar los patógenos a nivel de campo.
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