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Technological and socioeconomic diagnosis of passion fruit and guava crops in Ariari, Meta
Diagnóstico tecnológico y socioeconómico de los cultivos de maracuyá y guayaba en el Ariari, Meta.
Autor
Romero-Ramirez, Ana Cecilia
Salazar-Cerón, Maira Alejandra
Orduz-Rodriguez, Javier Orlando
Institución
Resumen
Fruit growing is the main agricultural activity of the Ariari region in the department of Meta. The cultivations of guava (Psidium guajava L.) and passion fruit (Passiflora edulis Sims) were established in the 1990s and currently about 2000 hectares of each crop are sown. In order to know the main phytosanitary problems and their management practices, a study was conducted with a survey of 40 guava producers and 43 maracuya producers in the Meta municipalities (Granada, Lejanías and Villavicencio). The information collected was socialized with the communities and the results were validated in-group workshops. The producers do not have support for technical assistance or agricultural extension services. We do not have the same technical means for the control of pests and diseases, neither the products nor the dose for their control; In addition to using products not recommended for these products or for phytosanitary problems. These management methods are higher than production costs and fruits. The implementation of the training of the producers and the evaluation of the biological control of the plagues and the practices of clean agriculture and the accompaniment of the programs of extension specialized in fruitculture is required La fruticultura es la principal actividad agrícola de la región del Ariari en el departamento del Meta. Los cultivos de guayaba (Psidium guajava L.) y maracuyá (Passiflora edulis Sims) se establecieron en la década de 1990 y actualmente se siembran cerca de 2000 hectáreas de cada cultivo. Con el fin de conocer los principales problemas fitosanitarios y las prácticas de manejo utilizadas por los productores se realizó un estudio con una encuesta a 40 productores de guayaba y a 43 de maracuyá en tres municipios del Meta (Granada, Lejanías y Villavicencio). La información recolectada se socializó con las comunidades y los resultados se validaron en talleres grupales. Los productores no tienen apoyo de servicios de asistencia técnica ni de extensión agrícola. No se tienen criterios técnicos para los niveles críticos para el control de plagas y enfermedades, ni de los productos ni dosis para su control; además de utilizar productos no recomendados para estos cultivos ni para los problemas fitosanitarios. Estos métodos de manejo elevan los costos de producción y las frutas pueden presentar problemas con los residuos químicos. Se requiere la implementación de capacitación de los productores y la evaluación de control biológico de plagas y de prácticas de agricultura limpia y el acompañamiento de programas de extensión especializado en fruticultura