info:eu-repo/semantics/article
Effect of land transport on bovine carcass in the northern of Paraguay
Efecto del transporte terrestre sobre la carcasa bovina en el norte de Paraguay
Autor
Vega Britez, GD
Institución
Resumen
The objective of the present investigation was to evaluate the effect of land transport on the bovine carcass in the north of Paraguay. Three distances were evaluated, <100 km (n= 227), 100-200 km (n= 180) and>200 km (n= 245), totalizing 652 animals. Traumatic lesions with ruptures of blood vessels, with accumulation of blood and serum, without cutaneous discontinuity were considered bruises, once the region of the hematomas was detected, they were removed and weighed. The data of live weight, carcass performance, animal category with or without injury, number of bruises, total, local and weight of the carcass injuries based on the distances traveled were subjected to the Analysis of Variance (ANOVA). There is a relationship between bruises and distances traveled from the hacienda to the steakhouse, more at a greater distance. The cow category has incidence of bruises on the carcass. Distance> 200 km presents greater number of animals with lesions (p <0.05), greater weight of tissues removed (p <0.05) in relation to other distances. The posterior region of the carcass presents a greater quantity of tissues removed by bruising, 7,6; 11.5 and 16.9 kg of >100 km, 100-200 in >200 km respectively. Distance of bovine transport to the slaughterhouse has influence on the amount of bruises in the carcasses affecting mainly nobler regions and of greater economic importance. El objetivo en la presente investigación fue evaluar el efecto del transporte terrestre sobre la carcasa bovina en el norte de Paraguay. Fueron evaluadas tres distancias, <100 km (n=227), 100-200 km (n=180) y >200 km (n=245), totalizando 652 animales. Fueron considerados hematomas las lesiones traumáticas con rupturas de vasos sanguíneos, con acumulo de sangre y suero, sin discontinuidad cutánea, una vez detectado la región de los hematomas, fueron retirados y pesados. Los datos de peso vivo, rendimiento de carcasa, categoría animal con o sin lesión, números de hematomas, total, local y peso de las lesiones por carcasa en función a las distancias recorridas fueron sometidos al Análisis de Variancia (ANOVA). Existe relación entre hematomas y distancias recorridas desde la hacienda hasta el frigorífico, mayor cantidad a mayor distancia. La categoría vaca presenta incidencia de hematomas en la carcasa. Distancia >200 km presenta mayor cantidad de animales con lesiones (p<0,05), mayor peso de tejidos removidos (p<0,05) en relación a las demás distancias. La región posterior de la carcasa presenta mayor cantidad de tejidos removidos por hematomas, 7,6; 11,5 y 16,9 kg en >100 km, 100-200 y >200 km respectivamente. Distancia de transporte bovinos hasta la faena tiene influencia sobre la cantidad de hematomas en las carcasas afectando principalmente la región más noble y de mayor importancia económica.