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Environmental influence on the nutritional value of alfalfa (Medicago sativa L.) in Peruvian Andes
Influencia ambiental sobre el valor nutritivo de alfalfa (Medicago sativa L.) en los Andes Peruanos
Autor
Contreras, JL
Institución
Resumen
A study was carried out in the Huancavelica Region, Peruvian high Andean area, aimimg of evaluate the effect of thirteen districts, and dry and rainfall seasons on the nutritional value of alfalfa (Medicago sativa) forage through dry matter consumption (DMC) and digestibility (DMD), estimates of energy fractions (total digestible nutrients and digestible energy) and forage value index of dry matter (DM), crude protein (CP), ether extract (EE), mineral matter (MM) and neutral detergent fiber (NDF). For DM, EE, MM and NDF, differences were observed (p <0.05) between districts and times of the year. For CP, there were differences (p <0.05) between rainy and dry season, without variation (p> 0.05) between districts. DMC and DMD had influence (p>0.05) of the districts and climate seasons. Energy values were significantly altered (p<0.05) by districts and seasons. In Acoria, Huando, Laria and Acostambo, energy values of approximately 3.10 Mcal / kg DM were observed, classifying the alfalfa of these districts as good quality forage. The high nutritional value of alfalfa can be affirmed, as a perennial forage species in this region, due to its high protein content, good digestibility and consumption. Se llevó a cabo un estudio en la Región de Huancavelica, zona altoandina de Perú, con el objetivo de evaluar el efecto de trece distritos en época seca y de lluvia, sobre el valor nutritivo del forraje de alfalfa mediante la digestibilidad, consumo, estimaciones de las fracciones energéticas (nutrientes digestibles totales y energía digestible) e índice de valor forrajero de su materia seca (MS), proteína cruda (PC), extracto etéreo (EE), materia mineral (MM) y fibra detergente neutra (FDN). Para MS, EE, MM y FDN se observaron diferencias (p<0,05) entre distritos y épocas del año. Para la PC hubo diferencias (p<0,05) entre la época de lluvias y seca, sin variación (p>0,05) entre distritos. El consumo (CMS) y digestibilidad de materia seca (DMS) tuvieron influencia (p>0,05) de los distritos y épocas. Los valores energéticos fueron alterados significativamente por los distritos y épocas del año (p<0,05). En Acoria, Huando, Laria y Acostambo, se observaron valores energéticos aproximados a 3,10 Mcal/kg de MS, clasificando a la alfalfa de estos distritos como forrajes de buena calidad. Puede afirmarse el valor nutritivo alto de la alfalfa, como una especie forrajera perenne en esta región, por su alto contenido proteico, buena digestibilidad y consumo.