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Description of calorie consumption by students of the second semester of medicine of the Faculty of Medical Sciences of the National University of Asunción
Descripción del consumo de calorías por parte de los estudiantes del segundo semestre de medicina de la Facultad de Ciencias Médicas de la Universidad Nacional de Asunción
Autor
Ávila, Martín
Baez, Elian
Barreto, Camila
Barrios, Fátima
Barros, Dahiana
Bautistav, Gabriel
Bedoya, Mateo
Benítez, Pilar
Benítez, Mariam
Benítez, Ana
Beraud, Natalia
Bernal, María Inés
Bogado, Lissandry
Saucedo, Luis
Santacruz, Johana
Institución
Resumen
Introduction: Modern nourishment is often unbalanced, unstructured, and typically ends in a sedentary condition with risks of showing a body mass index (BMI) higher than the standard range. Because of the observed situation in the second semester students of the Faculty of Medical Sciences, which are diurnally subject to stressful situations, it is interesting to in vestigate the types of nutritious diets that these inure.
Objectives: Describe the dietary situation with the types of diets (hypocaloric, hypercaloric, normocaloric) and the respective bodies masses indexes of the secondsemester students of the Faculty of Medical Sciences of the National University of Asunción.
Material and Method: Observational, descriptive study based on survey results carried out with the students of the second semester of the Faculty of Medical Sciences of the National University of Asunción on their calorie consumption.
Conclusions: Through this research, it was found that university students in the second semester of the Faculty of Medical Sciences of the National University of Asunción experience eating ha- bits with imbalances in their caloric profile.
Results: 91 students were included. The female sex corresponds to 65,2% of the total sample. Residence place it’s in 52% of the Central Department. The average value of age is 21. The surveyed average weight is 64.8 kg. The height demonstrates an average value of 1,67 m. In terms of the BMI, the average worth is 24,4. The average value of the calorie consumption is 1392 kcal/d. It was observed that the surveyed consume a more generous quantity of calories at the dining time. 86,8% of the students consu- me aliments between meals. The predominant type of diet is the hypocaloric one. Introducción: El acceso a las instituciones universitarias suponen un cambio importante en el estilo de vida en el estudiante que puede repercutir en su estilo de vida, principalmente en la alimentación y por consiguiente en la condición física. La alimentación moderna es a menudo desequi- librada, desestructurada y generalmente se acompaña de una condición sedentaria con riesgos a presentar un índice de masa corporal (IMC) mayor al rango normal. Debido a la situación observada en los estudiantes del segundo semestre de la Facultad de Ciencias Médicas, los cuales se encuentran cotidianamente sometidos a situaciones estresantes, resulta interesante investigar los tipos de dietas alimenticias que estos habitúan.
Objetivos: Describir la situación alimentaria con los tipos de dietas (hipocalórica, hipercalórica y normocalórica) y los respectivos índices de masas corporales de los estudiantes del segundo semestre de la Facultad de Ciencias Médicas de la Universidad Nacional de Asunción.
Material y Método: Estudio observacional, descriptivo basado en resultados de encuestas realizadas a los estudiantes del segundo semestre de la Facultad de Ciencias Médicas de la Universidad Nacional de Asunción sobre su consumo de calorías.
Resultados: Se incluyeron 91 estudiantes. El sexo femenino corresponde al 65,2% de la muestra total. El lugar de residencia en un 52% es del departamento Central. El valor de la media de la edad es 21. La media del peso de los encuestados es 64,8 kg. La altura presenta un valor de la media de 1,67 m. En cuanto al IMC, el valor de la media es 24,4. El valor de la media del consumo de calorías es 1392 kcal/d. Se observó que los encuestados consumen mayor cantidad de calorías en el almuerzo. El 86,8% de los estudiantes realiza consumo de alimentos entre comidas. El tipo de die- ta predominante es la hipocalórica.
Conclusiones: Mediante esta investigación se constató que los estudiantes universitarios del segundo semestre de la Facultad de Ciencias Médicas de la Universidad Nacional de Asunción vivencian hábitos alimentarios con desequilibrios en su perfil calórico.