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Evaluation of chemical and physical characteristics and functional silage corn (Zea Mays) and silage sorghum (Sorghum vulgare). Urdaneta Municipality Lara State
Evaluación de las caracteristicas fisicoquímicas y funcionales del ensilaje de maíz (Zea mays) Y ensilaje de sorgo (Sorghum vulgare). Municipio Urdaneta del Estado Lara
Author
Ocanto, Gabriel
Acevedo, Iria
Garcia, Oscar
Abstract
Silage is a benefit in livestock production, supplies the nutritional requirements of a commercial supplement natural food derived from vegetable crops. The purpose of this research was to evaluate the physicochemical and functional characteristics of corn silage and sorghum silage samples of silage sorghum ( A) and maize (B ) were taken were obtained from the production unit Finca Santa Paula Municipal Urdaneta Lara State. Each physicochemical and functional analyzes were performed in triplicate . T test " studentd " ( P <0.05 ) was applied . Homogeneity of variances was determined by the Fisher test using the Excel 2010 program under Windows. Meeting in the major sorghum silage moisture values ( 78.50 ± 0.64% ), pH (4.83 ± 0.12) . Acid detergent fiber (41.95 ± 0.06 % ), neutral detergent fiber ( 72.25 ± 0.92 %) , and lignin (9.13 ± 0.47 % ) . With respect to corn silage had the highest value of the functional property of water absorption (3.60 ± 0.20), higher percentages of the chemical properties of dry matter ( 25.84 ± 0.17 % ), crude protein (9.27 ± 0.035 ), ash (8.43 ± 0.13 %) , ether extract (1.64 ± 0.15 % ) and non- fibrous carbohydrates (24.08 ± 4.70% ) . In conclusion for the content found sorghum silage can be directed to the contribution of animal feed for growth and hours instead cows corn silage for its high concentration of carbohydrates and energy input can be used in feed for dairy cattle. El ensilaje constituye un beneficio en la producción ganadera, suple los requerimientos nutricionales de un alimento concentrado comercial por alimento natural obtenido de cosechas vegetales. El propósito de esta investigación fue evaluar las características fisicoquímicas y funcionales del ensilaje de maíz y ensilaje de sorgo, se tomaron muestras de ensilajes de sorgo (A) y de maíz (B) obtenidos de la unidad de producción finca Santa Paula del Municipio Urdaneta del Estado Lara. Cada análisis fisicoquímico y funcional fue realizado por triplicado. Se aplicó la prueba t “studentd” (P<0,05). Se determinó la homogeneidad de las varianzas por la prueba fisher, utilizando el programa Excel 2010 bajo Windows. Encontrándose en el ensilaje de sorgo los mayores valores de humedad (78,50±0,64%), pH (4,83±0,12). Fibra ácido detergente (41,95±0,06%), fibra neutro detergente (72,25±0,92%), y lignina (9,13±0,47%),. Con respecto al ensilaje de maíz presentó el mayor valor de la propiedad funcional de absorción de agua (3,60±0,20), mayores porcentajes de las propiedades químicas de materia seca (25,84±0,17%), proteína cruda (9,27±0,035), cenizas (8,43±0,13%), extracto etéreo (1,64±0,15%) y los carbohidratos no fibrosos (24,08±4,70%). En conclusión por el contenido encontrado el ensilaje de sorgo puede ser dirigido al aporte de la alimentación de animales en crecimiento y vacas horas en cambio el ensilaje de maíz por su alta concentración de carbohidratos y aporte de energía se puede utilizar en la alimentación de ganado lechero.