info:eu-repo/semantics/article
Effect of prescribed burning on the nutritional value of aerial Schoenoplectus tatora stems, Lake Titicaca, Peru.
Efecto de la quema prescrita en el valor nutricional de tallos aéreos de Schoenoplectus tatora (Kunth) Palla, Lago Titicaca, Perú
Registro en:
10.51372/bioagro343.5
Autor
Loza-Del Carpio, Alfredo
Roque Huanca, Bernardo
Resumen
Prescribed burning of cattails is a frequent practice in coastal areas of Lake Titicaca in order to eliminate senescent biomass, obtain tender shoots and better nutritional quality as forage. Therefore, objective of the study was to determine effects of these burns on the nutritional value of aerial cattail stems, through proximal analyzes after burning for two consecutive years, comparing with cattails without burning for five years, in three phenological periods (sprouting, growth, and maturation), submitting the data under Anova with factorial arrangement 2*3 (two treatments, and three seasons) and Tukey's test. According to results, dry matter in cattails with burning increased significantly (P<0,05) in relation to cattails without burning (27,02% ± 0,61 vs. 21,22% ± 1,06), achieving even higher values during sprouting and maturity, similarly the crude fiber had significant increase with consecutive burning (30,04% ± 2,81 vs. 28,13% ± 2,06), with higher concentrations during growth and maturity, while crude protein decreased due to effect of fire from growth period (7,34 % vs. 10,14 %), although with superiority ephemeral during sprouting (9,28 % vs 6,87 %) regarding cattail without burning (P<0,05). Consecutive prescribed burning affected the forage quality of cattail culms, reducing levels of proteins, nutrients of high biological value, but favoring an increase in dry matter, and fiber, which could affect their proper digestibility. La quema prescrita de totorales es una práctica frecuente en zonas litorales del lago Titicaca para eliminar biomasa senescente, obtener brotes tiernos y mejorar la calidad nutritiva como forraje. Por ello, el objetivo del estudio fue determinar el efecto de estas quemas en el valor nutricional de tallos aéreos de totora, a través de análisis proximales, comparando totorales con y sin quema, en tres períodos fenológicos (rebrote, crecimiento y madurez); para detectar diferencias entre tratamientos se sometieron los datos a Anova con arreglo factorial 2*3 (dos tratamientos y tres épocas) y prueba de Tukey. Según los resultados la materia seca en totorales con quema incrementó significativamente (P<0,05) en relación a totorales sin quema (27,02 % ± 0,61 vs. 21,22 % ± 1,06), alcanzando mayores valores aún durante el rebrote y madurez, similarmente la fibra cruda tuvo un aumento significativo con la quema consecutiva (30,04 % ± 2,81 vs. 28,13 % ± 2,06), con mayores concentraciones durante el crecimiento y madurez; mientras que la proteína cruda disminuyó por efecto del fuego desde el período de crecimiento (7,34 % vs. 10,14 %), aunque con una transitoria superioridad durante el rebrote (9,28 % vs 6,87 %) respecto al totoral sin quema (P<0,05). La quema prescrita consecutiva afectó la calidad forrajera de culmos de totora, disminuyendo los niveles de proteínas, nutrientes de alto valor biológico, pero propiciando incremento en materia seca y fibra, lo que podría repercutir en su adecuada digestibilidad.