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Effect of different storage conditions on seed dormancy of SD20A and MD248 rice cultivars
Efecto de diferentes condiciones de almacenamiento sobre la dormancia de la semilla de los cultivares de arroz SD20A Y MD248
Autor
Jayaro, Yorman
Ávila, Manuel
Hernández, Francis
Romero, Marbella
Resumen
Rice seeds have little germination capacity during a certain period of time after being harvested. The evaluation of this phenomenon, known as dormancy, is of great importance given its incidence in the establishment of the crop. With this objective, the seed behavior of cultivars SD20A and MD248 was evaluated under two storage temperatures (ST1 = 1-2 ºC; ST2 = 30-35 ºC) for seven time periods (SP; at approximately one-week intervals). There were differences in dormancy and germination for cultivars, ST, and SP. The initial germination percentage of SD20A (45 %) was notoriously higher than that of MD248 (2%), indicating a higher dormancy condition of the latter cultivar. The subsequent evaluations showed increases in germination and decreased dormancy of both cultivars in the two ST, being much higher in ST2, which evidenced a marked effect of temperature on the dormancy breakdown. The minimum level of germination required by Venezuelan regulations for all seed classes (≥ 80%) was reached by both cultivars only in ST2: at 24 days for SD20A and 35 days for MD248, reaching both cultivars germinations close to 100 % at the end of the trial (57 days). It is concluded that to promote dormancy breaking, storage at temperatures between 30 to 35 °C for at least 24 and 35 days are recommended for varieties SD20A and MD248, respectively. La semilla del arroz presenta poca capacidad para germinar durante cierto período de tiempo después de ser cosechada. La evaluación de este fenómeno, conocido como dormancia, reviste gran importancia dada su incidencia en el establecimiento del cultivo. Con este objetivo, se evaluó la respuesta de semillas de los cultivares SD20A y MD248 bajo dos temperaturas de almacenamiento (TA1=1-2 ºC; TA2=30-35 ºC) durante siete períodos de tiempo (DA; a intervalos aproximados de una semana). Se evidenciaron diferencias en dormancia y germinación entre los cultivares, las TA y los DA. El porcentaje de germinación inicial de SD20A (45 %) fue notoriamente mayor en comparación con el de MD248 (2 %), indicando una mayor condición de dormancia de este último cultivar. Las evaluaciones siguientes mostraron incrementos en la germinación y disminución de la dormancia de ambos cultivares en las dos TA, siendo mucho mayores en la TA2, lo que evidenció un marcado efecto de la temperatura sobre la ruptura de la dormancia. El nivel mínimo de germinación requerido por la normativa venezolana para todas las clases de semilla (≥ 80%) fue alcanzado por ambos cultivares sólo en la TA2, a los 24 días en el caso de SD20A y a 35 días para MD248, llegando los dos cultivares a valores cercanos al 100 % de germinación al final del ensayo (57 días). Se concluye que para favorecer la ruptura de dormancia se requiere un almacenamiento a temperaturas entre 30 a 35 °C durante al menos 24 y 35 días para las variedades SD20A y MD248, respectivamente.