info:eu-repo/semantics/article
Socioeconomic analysis of the small cocoa producers of the el Guabito compound, Mocache Canton, Los Ríos Province, Ecuador
Análisis socioeconómico de los pequeños productores de cacao del recinto el Guabito, cantón Mocache, Provincia de Los Ríos, Ecuador
Autor
Veloz Cordero, Raquel Lisbeth
Parada Gutiérrez, Oscar
Resumen
Agriculture is, after oil, the second economic activity in the primary sector that generates the most resources in Ecuador because it has an economy characterized by decades as a primary exporter. Regarding cocoa, Ecuador is the country with the largest participation in the world cocoa market. It is the first cocoa exporter in Latin America and the fourth world exporter of Common Cacao and first in Fine Aroma Cacao. The importance of the farmers who are dedicated to this branch of economic activity is observed in the millions of dollars that this sector generates and the land areas that are used for the cultivation of cocoa. The objective of the article was: To analyze the socio-economic situation of small cocoa producers in the Guabito area, Mocache canton, Los Ríos province. A quantitative approach was used, which made it possible through a survey to generate a procedure that collects information from the participants personally without intervening in the scene of the phenomenon. With the research, an action plan was proposed to improve the situation of small cocoa farmers. La agricultura es, después del petróleo, la segunda actividad económica del sector primario que más recursos genera al Ecuador por tener una economía caracterizada por décadas como primario exportador. En lo que, el cacao refiere, el Ecuador es el país con la mayor participación en el mercado mundial de Cacao. Es el primer exportador cacaotero en América Latina y el cuarto exportador mundial de Cacao Común y primero en Cacao Fino de Aroma. La importancia de los agricultores que se dedican a este ramo de actividad económica se observa en los millones de dólares que genera éste sector y las superficies de suelo que se destinan al cultivo del cacao. El objetivo del artículo fue: Analizar la situación socio-económica de los pequeños productores de cacao del recinto el Guabito, cantón Mocache, provincia de los Ríos. Se utilizó un enfoque cuantitativo, lo cual permitió mediante una encuesta generar un procedimiento que recopile información a los participantes de manera personal sin intervenir en el escenario del fenómeno. Con la investigación se propuso un plan de acción que permita mejorar la situación de los pequeños agricultores de cacao.