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Seroprevalence and Risk Factors of Cysticercosis in Pig farm Workers and Artisan/traditional pig Breeders in the Municipality of Mara, state of Zulia, Venezuela
Seroprevalencia y factores de riesgo de cisticercosis en trabajadores de granjas porcinas y criadores de cerdos artesanales del municipio Mara, estado Zulia, Venezuela
Autor
Villalobos Perozo, Rafael
Cheng, Rosita
Díaz, Odelis
Estévez, Jesús
Beauchamp, Sharline
Cava, José
Nacaid, Alfonso
Soto, Gustavo
Castellano, Carlina
Pérez, Lesbia
Institución
Resumen
Objectives: to determine the seroprevalence and the risk factors for cysticercosis in pig farm workers and traditional pig breeders living in the municipality of Mara in the state of Zulia. Methodology: Serum samples were studied from 59 individuals of both sexes (33 masculine and 26 feminine), with ages ranging from 1 to 60 years old, including 18 pig farm workers and 41 traditional pig breeders and their relatives, to determine IgG anticysticercus antibodies by means of the ELISA method, using Taenia crassiceps antigens, as well as an epidemiological survey. Results: The general seroprevalence was 15.25%. The group at greater risk was more than 40 years old. The consumption of crude or undercooked pig meat and performing activities related to pigs for prolonged periods were important risk factors. Discussion: The seroprevalence found in this population was high when compared with other papers that studied this type of population. The affected age group (40 years old) and the consumption of crude or undercooked pig meat agreed with the results obtained in other studies made in Venezuela and other countries. Performing frequent activities related to pigs was also was shown to be a risk factor. With a linear multiple regression model, it was demonstrated that the concurrence of these three factors increases the risk of positive serology. Conclusions: the high prevalence demonstrated in this population when compared with other populations previously studied suggests performing an epidemiological surveillance for cysticercosis. Objetivos: determinar la seroprevalencia y los factores de riesgo para cisticercosis en trabajadores de granjas porcinas y criadores artesanales de cerdos en el municipio Mara del estado Zulia. Metodología: se estudió el suero de 59 individuos de uno u otro sexo (33 masculinos y 26 femeninos) con edades de 1 a 60 años; 18 trabajadores de granjas porcinas y 41 trabajadores artesanales. Se les determinó los niveles de anticuerpos IgG anticisticercos a través de ELISA, utilizando antígenos de Taenia crassiceps y se realizó una encuesta epidemiológica. Resultados: la seroprevalencia general fue del 15,25%. El grupo etario de mayor riesgo fue el de mayores de 40 años. El consumo de carne cruda o poco cocida de cerdo y realizar actividades relacionadas con los cerdos fueron factores de riesgo de importancia. Discusión: la seroprevalencia en esta población de alto riesgo es elevada comparada con otras investigaciones similares. El grupo etario ( > 40 años), el consumo de carne de cerdo cruda o poco cocida concuerda con lo reportado en otros estudios realizados dentro y fuera del país. Realizar actividades frecuentes relacionadas con los cerdos demostró ser un factor de riesgo. Con un modelo de regresión líneal múltiple, se demostró que la concurrencia de estos tres factores, aumenta el riesgo de serología positiva. Conclusiones: la alta seroprevalencia demostrada en esta población, sugiere realizar una vigilancia epidemiológica de cisticercosis.