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Supplementation of dairy calves with digestive enzymes and fermentation products of Aspergillus oryzae and Aspergillus niger
Suplementación con enzimas digestivas y productos de fermentación de Aspergillus oryzae y Aspergillus niger en becerras lecheras
Registro en:
10.46429/jaupr.v105i1.19633
Autor
Vaz-Ramírez, Melissa A.
Curbelo-Rodríguez, Jaime E.
Ortiz-Colón, Guillermo
Institución
Resumen
The effect of supplementation with Aspergillus oryzae and A. niger fermentation products and digestive enzymes on weight gain, growth, and health of Holstein (n=11) and Jersey (n=9) calves was evaluated. All calves, individually housed, were fed unpasteurized waste milk at 0600 (2 L) and 1800 (2 L) for 49 days. All calves were fed ad libitum a calf starter that contained 18% CP; 2.5% fat; 8% CF; 14% ADF; 1.5% Ca; 0.5% P; 0.20 mg/kg Se; 2,273 IU/kg vitamin A; and 66 g/Tm of Lasalocid. Treated animals (five Holsteins and four Jerseys) were fed 2 g of commercial mixture of A. oryzae and A. niger fermentation products and the digestive enzymes α amylase, pectinase, endoglucanase, β glucanase, xylanase, and mannanase. Weight and height were recorded weekly using a Nasco© measuring tape and measuring stick, repectively. There was no interaction of treatment by breed by period (P=0.9636). Treatment did not affect weight gain across periods (P≥0.7215). As expected, Holsteins were heavier than Jerseys (P=0.0284) and both breeds increased in weight over time (P<0.0001). Treatment did not affect the height at the hip (P=0.7971) or withers (P=0.4248). Holstein’s height at the hip for the treatment group (HT) was 80.8 cm ± 2.31 at 49 days and 80.5 cm ± 3.25 for the control group (HC). Jersey treatment group (JT) ended with 85 cm ± 1.98 whereas the control group (JC) ended with 82.1 cm ± 2.17 at the hip. Height at the withers for HT measured 75.3 cm ± 2.62 compared to 80.5 cm for HC. Moreover, calves in JT at the end of the experiment measured 79.9 cm ± 1.23 compared to JC 76.7 cm ± 2.59. Health status did not benefit from the supplementation of A. oryzae and A. niger in combination with enzymes (P=0.1444). Supplementation with A. oryzae and A. niger fermentation products and digestive enzymes did not increase weight gain, growth, or health status in Holstein and Jersey calves fed waste milk under the tropical conditions in Puerto Rico. Se evaluó el efecto de suplementar becerras Holstein y Jersey con productos de la fermentación de Aspergillus oryzae y A. niger, más enzimas digestivas, sobre el aumento de peso, altura a la cruz, y estado de salud. Veinte becerras (11 Holstein; nueve Jersey), albergadas individualmente, fueron alimentadas con 2 L de leche de descarte sin pasteurizar a las 0600 y a las 1800, y alimento iniciador ad libitum durante 49 días. El alimento iniciador contenía 18% PC, 2.5% grasa, 8% FC, 14% ADF; 1.5 Ca; 0.5 P; 0.20 mg/kg Se; 2,273 IU/kg vitamina A y 66 g/Tm Lasalocid. A los animales bajo tratamiento (cinco Holstein y cuatro Jersey) se les añadió 2 g de un producto comercial que contenía una mezcla de los productos de fermentación de A. oryzae y A. niger; y las enzimas digestivas α amilasa, pectinasa, endoglucansa, β glucanasa, xilanasa y mananasa. El peso y altura a la cruz de las becerras se evaluó semanalmente utilizando una cinta calibrada y una regla, respectivamente, ambas de la marca Nasco©. No hubo interacción del tratamiento por raza por periodo (P=0.9636). No hubo efecto del tratamiento sobre la ganancia de peso durante el periodo (P≥0.7215). Como era de esperarse, las becerras Holstein eran más pesadas que las Jersey (P=0.0284) y ambas razas ganaron peso durante el experimento (P < 0.0001). El tratamiento no afectó la altura de la cadera (P=0.7971) ni la altura a la cruz (P=0.4248). Las medidas de altura de cadera de las becerras Holstein del grupo tratado (HT) fueron 80.8 cm ± 2.31 y de 80.5 cm ± 3.25 en el grupo control (HC). Las becerras Jersey del grupo tratado (JT) obtuvieron una altura en la cadera de 85 cm ± 1.98 y el grupo control (JC) obtuvo 82.1 cm ± 2.17. Referente a la altura de la cruz, HT midió 75.3 ± 2.62 vs. HC, 80.5 ± 3.25. Al finalizar el experimento, JT midió 79.9 ± 1.23 vs. JC, 76.7 ± 2.59. El estado de salud no se benefició de la suplementación con A. oryzae y A. niger en combinación con enzimas digestivas (P=0.1444). La suplementación con los productos fermentados de A. oryzae y A. niger en combinación con enzimas digestivas no aumentó el crecimiento ni mejoró la salud de las becerras Holstein y Jersey alimentadas con leche de descarte bajo las condiciones tropicales en Puerto Rico.
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