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Estimation of Digestibility from In Vitro Rumen Fermentation Data in Some Forages of Puerto Rico
Título en español.
Registro en:
10.46429/jaupr.v51i2.11461
Institución
Resumen
Forty-two samples (seven from each grass) and six composite samples of Merker grass (Pennisetum purpureum), Guinea grass hybrid (Panicum maximum), and Buffel grass (Cenchrus ciliaris) were used in this study to evaluate the artificial rumen, or in vitro cellulose digestion, technique (1). These forage samples of known nutritive value (4), as determined in conventional digestion trials with cattle (3), were harvested at 49 to 55 and at 63 to 69 days of age at the Gurabo Substation farm. No relationship was found between ad libitum intake (R.I. or V.I.) and 12- and 24-hour I.V.C.D. Within-trial variability due to lag-time differences could probably account for this. I.V.C.D. at 36 hours may be used as the best estimate of forage digestibility in terms of D.D.M. (r = 0.95), D.E. (r = 0.94), and T.D.N, (r = 0.94). Forty-eight-hour I.V.C.D. values could also be used as a predictor of forage digestibility in terms of D.D.M. (r = 0.87) and N.V.I, (r = 0.85). Nevertheless, the highest correlations were obtained with in vitro values at 36 hours. There was a tendency for correlation coefficients to increase up to 36-hour digestion periods with increasing fermentation rates. From the data in the present study, the regression equations to predict in vitro D.D.M. (Y), in vitro D.E. (Y), and in vitro T.D.N. (Y) from 36-hour I.V.C.D. (X) were Y = 12.84 + 1.23 X, Y = 1.801 X - 11.76, and Y = 17.79 + 0.906 X, respectively. Maximum cellulose digestion was apparently obtained at 60 hours for four of the six forages studied. When two inoculum donor animals were fed the same forage, no marked differences in 60- and 72-hour I.V.C.D. values were observed. Cuarenta y dos muestras (siete de cada yerba) y seis muestras compuestas de yerba Merker (Pennisetum purpureum), híbrido de la yerba Guinea (Panicum maximum) y de yerba Buffel (Cenchrus ciliaris) se usaron en este estudio para evaluar la técnica del rumen artificial, o sea, la técnica de la digestión de celulosa in vitro (1). Estas muestras de forrajeras cuyo valor nutritivo es conocido (4), y además, ya determinado en pruebas convencionales de digestibilidad con ganado vacuno (3), fueron cosechadas de los 49 a los 55 días y de los 63 a los 69 días de haberse sembrado en la Subestación de Gurabo. No se estableció relación alguna entre el consumo ad libitum (consumo relativo—C.R. o consumo voluntario—C.V.) y la digestión de la celulosa in vitro (D.C.I.V.) a las 12 y a las 24 horas. La variabilidad dentro de las pruebas, debido a las diferencias en los períodos de retraso, podría ser responsable de esto. La D.C.I.V. a las 36 horas puede usarse para estimar la digestibilidad forrajera en términos de materia seca digestible (M.S.D.) (r = 0.95), energía digestible (E.D.) (r = 0.94), y nutrimentos digestibles totales (N.D.T.) (r = 0.94). La D.C.I.V. a las 48 horas también puede usarse para predecir la digestibilidad en términos de materia seca digestible (M.S.D.) (r = 0.87) e índice de valor nutritivo (I.V.N.) (r = 0.85). Sin embargo, las correlaciones más altas se obtuvieron con valores in vitro a las 36 horas. Existió una tendencia de los coeficientes de correlación a aumentar hasta las 36 horas de fermentación, según aumentaba la D.C.I.V. Se calcularon las siguientes ecuaciones de regresión para predecir M.S.D. in vitro (Y), E.D. in vitro (Y) y N.D.T. in vitro (Y) de la D.C.I.V. a las 36 horas (X): Y = 12.84 + 1.23 X, Y = 1.801 X - 11.76 é Y = 17.79 + 0.906 X, respectivamente. La digestión máxima de la celulosa se obtuvo aparentemente a las 60 horas en cuatro de las seis yerbas forrajeras estudiadas. Cuando se alimentaron dos animales con la misma clase de forraje, no se encontraron diferencias marcadas en los valores de la D.C.I.V. a las 60 y a las 72 horas.