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Effect of Four Crude-Protein Concentrate Mixes upon Milk Production in Puerto Rico
Título en español.
Registro en:
10.46429/jaupr.v54i1.11114
Institución
Resumen
A study was undertaken to compare the effect of four levels of crudeprotein in concentrate mixes on the milk production of cows fed cut forage as green-chop in Puerto Bico. The double-reversal experimental design was used in the study. The four levels of crude-protein used were: 12-, 16-, 20-, and 24-percent. Each of 54 milking cows were used for three consecutive lactation periods. Each animal received a uniform ratio of 1 pound of concentrate mix to every 2.5 pounds of milk, and the proportion of concentrate fed to milk produced was adjusted every 10 days. Milk production expressed as 4-percent fat-corrected milk was the only criterion for evaluation. Napier (Merker) grass, the roughage mostly consumed, varied in nutritive value from good to fair to poor, due to seasonal and annual differences. All animals in this study consumed Merker grass ad libitum. Milk production, concentrate, and roughage consumption data were recorded. Animal weights were recorded at the beginning of each period and then monthly thereafter. No statistical differences were observed in milk production between the four concentrate levels. It can be concluded that all four treatments were equally good. If concentrate feeds with lower crude-protein content can be purchased at less cost, dairymen will reduce their production costs by feeding them. Se hizo un estudio para comparar el efecto del suministro de proteína cruda, a cuatro niveles, a saber, 12, 16, 20 y 24 por ciento, en diferentes mezclas de alimentos concentrados sobre la producción de leche de cada una de 54 vacas lecheras durante 3 períodos consecutivos de lactancia. A cada vaca se le suministró 1 libra de alimento concentrado por cada 2.5 libras de leche producidas y cada 10 días se ajustó porporcionalmente el suministro de concentrados a base de la cantidad de leche producida. La producción de leche expresada como leche corregida al 4 por ciento de grasa, se usó como único criterio para la evaluación de los tratamientos. El forraje que más se utilizó fue la yerba Napier (Merker). Su valor nutritivo varió de bueno a poco alimenticio, debido a las diferencias entre las estaciones y entre los años. Todos los animales consumieron la yerba Merker a voluntad. Se tabuló tanto la producción de leche como el consumo de alimento concentrado y de forraje. Las vacas se pesaron al comienzo de cada prueba y luego cada mes. No se observaron diferencias significativas en la producción de leche entre los cuatro niveles de proteína usados en los alimentos concentrados. Puede concluirse que las cuatro mezclas de alimentos concentrados ejercieron el mismo efecto sobre la producción de leche. De poderse conseguir alimentos concentrados con niveles de proteína cruda más bajos y por ende más baratos, los ganaderos podrían adquirirlos y así bajar los costos de producción de la leche.