info:eu-repo/semantics/article
Effect of Various Protein Sources on the Growth Rate and Feed Utilization by Females of White Leghorn Strains
Título en español.
Registro en:
10.46429/jaupr.v60i4.10508
Institución
Resumen
Different combinations of soybean, tuna, and meat meals were evaluated using net gain and utilization of feed as criteria for comparison. Three studies were conducted, one during the starting and two during the growing periods using female chicks of the DeKalb strains. In all experiments the best combinations were those using zero or low percentages of meat meal with bone and tuna and soybean meals. A consistent decrease in overall performance resulted as the levels of meat meal with bone were increased in the diets. Levels of tuna fishmeal as high as 24% of the diets were satisfactory. In starting and growing diets for chicks of laying strains, the factor which may limit the use of tuna fishmeal is its cost compared to that of soybean meal or any other suitable substitute. Se llevaron a cabo tres estudios, uno en el período inicial y dos en el período de crecimiento con pollitas y pollonas Liornas Blancas de la estirpe DeKalb. Se evaluaron diferentes combinaciones de harinas de soja, atún y carne, usando ganancia neta y utilización del alimento como criterios de comparación. En todos los estudios las mejores combinaciones fueron las de harinas de atún y de soja, con poca o ninguna harina de carne. Según aumentó el nivel de harina de carne en las dietas, bajo el crecimiento, y el alimento se utilizó en forma menos eficiente. Niveles de harina de atún tan altos como 24 por ciento de la dieta fueron satisfactorios. En dietas iniciales y de crecimiento para pollitas de estirpe ponedoras Liornas Blancas, el factor que quizás puede limitar el uso de la harina de atún, es su costo local cuando se compara con el de la harina de soja o cualquier otro sustituto apropiado.