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Effects of Diet Protein Level on Growing-Finishing Pig Performance in a Tropical Environment
Título en español.
Registro en:
10.46429/jaupr.v62i3.10365
Institución
Resumen
The effect of increasing the dietary crude protein (CP) level on the growth performance and carcass characteristics of Large White pigs reared in Guadeloupe under tropical climatic conditions was determined. Test animals included 32 females and 32 barrows, each weighing about 24 kg initially. They were individually fed one of four test diets based on corn and soybean-oil meal containing 12, 16, 20, and 24% CP, respectively. The 12 and 16% CP diets were supplemented with synthetic L-lysine hydrochloride. The animals were slaughtered at 95 kg liveweight. On the basis of maximum daily gain and minimum feed conversion ratio, the best level of CP among the various levels compared was 16% for the growing pigs (from 24 to 60 kg liveweight) and 12% for the finishing pigs (from 60 kg to 95 kg liveweight). There was no significant effect of sex on growth performance, but the feed conversion ratio of the finishing females was 8% better than that of the barrows. As the dietary CP level increased, dressing percentage and backfat thickness decreased linearly (P < 0.05). Females were significantly leaner (P < 0.05) than barrows. Further work is needed to determine the optimum level of CP for finishing pigs. Se investigó el efecto que podían tener aumentos en las unidades alimentarias de proteína bruta (CP) en el crecimiento y características de la canal de cerdos de la raza Large White criados en el ambiente tropical de Guadalupe. La temperatura y la humedad relativa fluctuaron entre 20.5 y 27.5° C, y 70 y 100%, respectivamente. Se usaron 32 cerdas y 32 cerdos con un peso inicial de alrededor de 24 kg., alojados en grupos. Dos veces al día se les suministró una de cuatro dietas experimentales. Estas consistían de maíz y harina de soja, las cuales contenían 12, 16, 20 y 24%, respectivamente de proteína bruta. Las dietas que contenían 12 y 16% de CP se suplementaron con hidrocloruro de L-lisina sintético. Los animales se sacrificaron cuando el peso vivo alcanzó los 95 kg. A base de la máxima ganancia diaria de peso y de una razón mínima de transformación del alimento, el mejor nivel de CP entre las unidades comparadas fue el de 16%, para los cerdos en crecimiento (de 24 a 60 kg de peso vivo) y 12% para los cerdos en el último período de cebadura (de 60 a 95 kg). No hubo efecto significativo en cuanto al sexo, pero la razón de transformación en la etapa final de los cerdos fue 8% mejor que en las cerdas. A medida que las unidades de CP aumentaron, el porcentaje de rendimiento a la canal y el grosor de la capa de tocino disminuyeron linealmente (P <.05). Las hembras eran significativamente más magras (P <.05) que los machos. Es necesario continuar estas investigaciones para determinar el nivel óptimo de CP en el último período de cebadura del cerdo.