info:eu-repo/semantics/article
Herbicide Screening For Four Grain Legumes in Puerto Rico
Título en español
Registro en:
10.46429/jaupr.v66i1.7636
Institución
Resumen
The performance of 19 herbicides in 50 treatments was evaluated in terms of their selectivity to soybean, pigeon pea, cowpea and field beans, and of their effect upon the weed populations of three localities in Puerto Rico represented by three of the substations of the Agricultural Experiment Station. Although the majority of the products tested were selective to the four crops at the three sites, some were more toxic to certain crops or in given localities. Fluchloralin was more toxic to soybeans and field beans at Lajas and to pigeon pea in lsabela and Fortuna. Cowpeas and field beans were very sensitive to metribuzin, while soybeans and pigeon peas were more tolerant. Toxicity of metribuzin to soybeans and pigeon peas was more pronounced at higher rates and in the lightest soil. Oryzalin was more toxic to pigeon pea in lsabela and to cowpea in Fortuna. Profluralin was more toxic in Lajas and prometryn in Fortuna than in the other sites. U 27267 was more toxic when incorporated than when applied to the surface. There were differences in the degree of weed control among products, rates and localities. The differences among localities were related to variations in soil characteristics and weed populations. The results strongly support the importance of simultaneously considering the crop, the weed population and soil characteristics before recommending herbicides. La acción de 19 herbicidas se evaluó en 50 tratamientos al variar las dosis y las épocas de aplicación, en términos de la fitotoxicidad a los cultivos y el grado de control de malezas gramíneas y latifolias. Se utilizaron seis cultivares de soja, siete de gandul, dos de frijol y dos de habichuela. Los ensayos se efectuaron en las subestaciones de Isabela, Lajas y Fortuna. Se registraron diferencias notables en el daño causado por susceptibilidad de los cultivos por los mismos herbicidas y en el comportamiento de un mismo cultivo a herbicidas químicamente relacionados. Se registraron variaciones entre localidades en cuanto a la fitotoxicidad y el grado de control ocasionados por una misma dosis de herbicida. Estas diferencias parecen estar asociadas con variaciones en las propiedades de los suelos y las especies y la abundancia de las malezas. Los resultados de este trabajo resaltan la importancia de tomar en consideración simultáneamente por lo menos los factores cultivo, clase y abundancia de malezas y las características del suelo al recomendar herbicidas, y la de contar con varios productos registrados para uso en un mismo cultivo con el fin de poder seleccionar el más apropiado para situaciones específicas. Los resultados deben ser de utilidad en la selección de tratamientos de herbicidas para estudios más detallados con los cuatro cultivos.