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Content and Accumulation of Oxalic Acid in Edible Species of Xanthosoma.
Título en español
Registro en:
10.46429/jaupr.v69i2.7340
Institución
Resumen
A study was conducted to determine the content and accumulation of oxalic acid in tissues of three edible species of the genus Xanthosoma: X. caracu, X. atrovirens and X. violaceum. Oxalic acid determinations were performed by atomic absorption spectrophotometry. Significant differences were found among the species and tissues studied. Oxalate content was higher in leaf blade and petiole tissues and lower in the pulp of the cormels or rhizomes. Oxalate content in the rhizomes was lowest in X. violaceum and highest in X. caracu. Accumulation in different tissues was progressive and simultaneous with tissue development. No evidence of acid translocation was detected. Postharvest storage of rhizomes resulted in progressive reduction in oxalate content. In all samples analyzed throughout the study the oxalate content of cormels never exceeded 3% of their dry weight. Se hizo un estudio para determinar el contenido y acumulación de ácido oxálico en tejidos de tres especies comestibles del género Xanthosoma: X. caracu, X. atrovirens y X. violaceum. Las determinaciones se hicieron con espectrofotometría de absorción atómica. Se encontraron diferencias significativas entre las distintas especies y los tejidos estudiados. El contenido en oxalato fue mayor en tejidos del pecíolo y la lámina de la hoja y menor en la pulpa de los rizomas y cormelos. El contenido en oxalato de los rizomas fue menor en la yautía vinola (X. violaceum) y mayor en la yautía blanca (X. caracu). La acumulación en los distintos tejidos fue progresiva a medida que los tejidos se desarrollaban; no se encontró evidencia de traslado del ácido. En rizomas almacenados el contenido en oxalato bajó progresivamente. En ninguna de las muestras el contenido en oxalato del rizoma fue mayor de 3% del peso seco.