info:eu-repo/semantics/article
Forage legumes included in diets with tropical grasses. II. Dry matter intake and nutrient digestibility
Inclusión de leguminosas forrajeras en dietas basadas en gramíneas tropicales. II. Consumo voluntario y digestibilidad aparente de nutrimentos
Registro en:
10.46429/jaupr.v82i1-2.3818
Institución
Resumen
The effects were determined of the inclusion of a legume (Leucaena leucocephala or Stylosanthes guianensis) at the rate of 10,20 or 40% of the dry matter, as a complement to tropical grass hay containing Cenchrus ciliaris L. and Dicanthium annulatum, on the dry matter intake (DMI), and on in vivo digestibility of the dry matter (DMD), neutral detergent fiber (NDFD), crude protein (CPD) and acid detergent fiber (ADFD). Dry matter and nutrient digestibility was measured with the total collection technique using lambs in individual pens. Dry matter intake was greater (P < 0.05) as the proportion of legume in the diets increased (1.00, 1.30 and 1.46% kg/d at 10, 20 and 40% of legume, respectively). Between the two legume species evaluated, DMI was greater in animals fed with Stylosanthes guianensis (1.30 kg/d) than ¡n animals fed with Leucaena leucocephala (1.16 kg/d). There were significant differences between the legume species in digestibility of the main feed components except crude protein. The mean values obtained for the diets with Leucaena leucocephala and Stylosanthes guianensis were DMD, 61.88 and 59.36; CPD, 71.37 and 70.26; NDFD, 62.57 and 58.33; and ADFD, 47.71 and 41.48%, respectively.There were no effects on digestibility when the legumes were added at 10 or 20% of the dry matter (means: DMD, 59.3; CPD, 70.5; NDFD, 59.1; and ADFD, 43.0%). However, when the legume constituted 40% of the dry matter, there was an increase in DMD (63.8%), NDFD (63.5%) and ADFD (48 6%), but not in CPD (71.1%). It is concluded that the utilization of legume species, as a complement to grass in diets for ruminants, can improve the productive performance because of increased intake of total digestible nutrients. Se estudió el efecto de la inclusión de una leguminosa forrajera (Leucaena leucocephala o Stylosanthes guianensis) sobre el consumo voluntario de materia seca (CMS) y la digestibilidad aparente de la materia seca (DMS), proteína cruda (DPC), fibra detergente neutro (DFDN) y fibra detergente acida (DFDA), de corderos alimentados con dietas basadas en un heno comercial de gramíneas. Ocho corderos adultos distribuidos aleatoriamente en jaulas individuales provistas de comederos y bebederos se alimentaron con dietas que difirieron en la especie y nivel (10, 20 y 40%) de leguminosa. Como porción basal y ración testigo se utilizó heno comercial de gramíneas compuesto principalmente de pasto buffel (Cenchrus ciliaris L.) y pajón (Dicanthium annulatum). El CMS aumentó (P < 0.05) al incrementarse el nivel de leguminosa en la dieta (1.00, 1.30 y 1.46 kg/d con 10, 20 y 40% de leguminosa, respectivamente). Entre las dos leguminosas evaluadas, el CMS fue mayor al incluir Stylosanthes guianensis (1.30 kg/d) que al incluir Leucaena leucocephala (1.16 kg/d) en la mezcla. Hubo efectos significativos de la especie de leguminosa sobre la digestibilidad de los principales componentes de la dieta, a excepción de la proteína cruda. Los valores promedios, para las dietas con Leucaena leucocephala y Stylosanthes guianensis, fueron; DMS, 61,88 y 59.36; DPC, 71.37 y 70.26; DFDN, 62.57 y 58.33; y DFDA, 47.71 y 41.48%, respectivamente. No se observaron efectos significativos sobre la digestibilidad al incorporar las leguminosas al 10 ó 20% de la materia seca (valores promedio: DMS, 59.3; DPB, 70.5; DFDN, 59.1; y DFDA, 43.0%). Sin embargo, al incorporar las leguminosas al 40% de la materia seca, se obtuvo un incremento en DMS (63.8%), DFDN (63.5%) y DFDA (48.6%), pero no en DPB (71.1%). En conclusión, la utilización de leguminosas como complemento de gramíneas en dietas para rumiantes puede ser de utilidad para incrementar la productividad, debido a un mayor consumo total de nutrimentos.