Estimando evapotranspiración en Puerto Rico

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dc.date2002-04-01
dc.date.accessioned2022-11-04T15:28:20Z
dc.date.available2022-11-04T15:28:20Z
dc.identifierhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/3182
dc.identifier10.46429/jaupr.v86i1-2.3182
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5122657
dc.descriptionThe United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) has recommended the Penman-Monteith method as the single method for estimating reference evapotranspiration throughout the world. A disadvantage of the method, however, is its relatively high data requirement. Measurements of wind speed, humidity (or dew point temperature) and radiation tend to be the least available of the required parameters; therefore, the FAO has presented estimation procedures for these parameters. The purpose of this study was to evaluate estimation procedures for climate data to be used in the Penman-Monteith method for estimating long-term daily reference evapotranspiration, and to verify the accuracy of the procedures at four locations in Puerto Rico. Comparison of reference evapotranspiration determined by using the estimated and measured climate data shows reasonably good agreement. The methods presented in this paper are potentially valuable for calculating the long-term average daily reference evapotranspiration at any location in Puerto Rico. An example is provided to illustrate the use of the proposed estimation procedures for climate parameters. This study presents a comparison of reference evapotranspiration calculated by the Penman-Monteith method, with estimates previously made by using the Hargreaves-Samani method, for thirty-four locations in Puerto Rico. In addition, estimated peak evapotranspiration from the Soil Conservation Service (SCS) (now Natural Resources Conservation Service) Irrigation Guide for the Caribbean Area, the SCS Blaney-Criddle method and the Penman-Monteith method were compared for six vegetable crops at three locations in Puerto Rico. The results suggest that some irrigation systems may have been under-designed in terms of flow capacity in Puerto Rico.en-US
dc.descriptionLa Organización de Alimentos y Agricultura de las Naciones Unidas (FAO, por sus siglas en inglés) ha recomendado el método de Penman-Monteith como el único método de calculación que se debería usar para estimar evapotranspiración de referencia a través del mundo. Sin embargo, una desventaja del método es que requiere un número alto de datos. Las medidas de la velocidad del viento, la humedad (o la temperatura de punto de rocío) y la radiación tienden a ser los parámetros requeridos más difíciles de obtener; por ello, la FAO ofrece procedimientos alternos de estimación para estos parámetros. El propósito de este estudio fue evaluar los procedimientos de estimación de los datos del clima requeridos por el método de Penman-Monteith para estimar (a evapotranspiración de referencia promedio diaria a largo plazo y verificar la exactitud de los procedimientos en cuatro zonas de Puerto Rico. Se encontró una alta correlación entre la evapotranspiración de referencia calculada con los datos estimados (FAO) y la calculada con los datos observados del clima. Los métodos presentados son potenciatmente valiosos para calcular la evapotranspiración de referencia promedio diaria en cualquier zona de Puerto Rico. Se provee un ejemplo para ilustrar el uso del procedimiento propuesto para estimar parámetros del clima. Se presenta una comparación de la evapotranspiración de referencia calculada por el método de Penman-Monteith y resultados estimados previamente por el método de Hargreaves-Samani para 34 zonas en Puerto Rico. Además, el estimado máximo de evapotranspiración de la Guía de Riego del Servicio de Conservación de Suelos (SCS) (ahora Servicio de Conservación de Recursos Naturales) para el Área def Caribe, el método de Blaney-Criddfe (SCS) y él método de Penman-Monteith se compararon para seis vegetales en tres localidades en Puerto Rico. Los resultados indican que algunos sistemas de riego no tienen suficiente capacidad para suplir agua en Puerto Rico.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversity of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Stationen-US
dc.relationhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/3182/2703
dc.rightsDerechos de autor 2016 Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico.es-ES
dc.sourceThe Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 86 No. 1-2 (2002): Vol. 86, No. 1-2, January-April 2002; 35-54en-US
dc.sourceJournal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 86 Núm. 1-2 (2002): Vol. 86, No. 1-2, January-April 2002; 35-54es-ES
dc.source2308-1759
dc.source0041-994X
dc.source10.46429/jaupr.v86i1-2
dc.subjectEvapotranspirationen-US
dc.subjectReference evapotranspirationen-US
dc.subjectCrop water useen-US
dc.subjectPenman-Monteithen-US
dc.subjectClimatologyen-US
dc.subjectPuerto Ricoen-US
dc.subjectEvapotranspiration--Puerto Ricoen-US
dc.subjectWater-supply--Puerto Ricoen-US
dc.titleEstimating evapotranspiration in Puerto Ricoen-US
dc.titleEstimando evapotranspiración en Puerto Ricoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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