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Nutrient uptake and yield performance of cassava in two compost amended soils
Rendimiento y absorción de nutrimentos de la yuca en dos suelos enmendados con composta.
Registro en:
10.46429/jaupr.v85i1-2.3152
Institución
Resumen
The effects of a sewage sludge compost on the nutritional status and crop performance of cassava (Manihot esculenta, Pl 12095) were evaluated on a Mollisol (Cumulic Haplustolls) and an Ultisol (Aquic Haplohumults) of Puerto Rico. Compost rates evaluated were 0, 33.5, 67,134, and 402 t/ha. At its highest rate, compost additions caused a reduction in yield in Corozal, Moreover, the addition of compost increased the number of non-commercial roots. It is suspected that such effects were due to the highly saline nature of the compost. The nutritional status of the plants was minimally affected by the compost. Significant effects were observed only at the highest treatment: an increase in uptake in the case of nitrogen, phosphorus and potassium, and a decrease in the amount of magnesium and iron uptake. An evaluation of the nutrient distribution among different piant tissues revealed that nitrogen, phosphorus, magnesium, calcium, and zinc were concentrated mostly in the leaves, whereas potassium and iron were concentrated mostly in the root peel. Cadmium was the only element exhibiting equal or higher concentration in the pulp tissue than in the peel. This finding substantiates the potential for cadmium to enter the human food chain and emphasizes the need to monitor the concentration of this element in soils where cassava is to be grown. Los efectos de una composta de cieno sanitario sobre ef estado nutricional y productividad de la yuca (Manihot esculenta, Pl 12095) se evaluaron en un Mollisol (Cumulic Haplustolls) y en un Ultisol (Aquic Haplohumults) de Puerto Rico. Los niveles de composta evaluados fueron: 0, 33.5, 67, 134, y 402 t/ha. En su nivel más alto la composta causó una reducción en producción en Corozal, Además, las adiciones de composta causaron un incremento en el número de raíces no comerciales. Se estima que dichos efectos fueron causados por la naturaleza altamente salina de la composta. El estado nutricionai de las plantas no sufrió cambios significativos con los diferentes niveles de composta. Sólo con el nivel más alto de composta se observó un efecto notable, evidenciando un aumento en la cantidad de nitrógeno, fósforo, y potasio absorbida por las plantas y una disminución en la absorción de magnesio y hierro. Una evaluación de la distribución de ios nutrimentos en diferentes tejidos vegetativos reveló que el nitrógeno, fósforo, magnesio, calcio, y zinc estaban mayormente concentrados en las hojas, mientras que el potasio y el hierro se concentraban mayormente en la cascara de las raíces. Cadmio fue el único elemento cuya concentración en la pulpa de la raíz excedió la concentración de la cascara. Este resultado resalta el potencial del cadmio para entraren la cadena alimenticia humana, y confirma la necesidad de limitar la concentración de este elemento en suelos donde se siembra yuca.