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Microbial succesion, fermentation end-products, aerobic stability of guinea grass ensiled with various doses of additive containing bacterial inoculant and fibrolytic enzymes
Sucesión microbiana, productos de fermentación y estabilidad aeróbica de yerba guinea ensilada con un aditivo conteniendo inoculo de bacterias y enzimas fibrolíticas
Registro en:
10.46429/jaupr.v85i3-4.3069
Institución
Resumen
An experiment was conducted to evaluate the effect of three application rates (0, 1 and 2 times the recommended rate) of a commercial additive containing a lactic acid-producing bacterial inoculant as well as plant cell walldegrading enzymes, on the microbial succession, fermentation end-products, and aerobic stability of guinea grass (Panicum maximum var. Jacq.) silage. Vegetative material was harvested at 30% dry matter (DM) and chopped into 2.5-cm pieces. At ensiling, three treatments were imposed: no additive (control), additive applied at recommended rate, and at 2x the recommended rate. Three silos per treatment were opened after 0, 2, 4, 7, 14, 28, and 56 d of fermentation, and siiage was analyzed for pH, microbial succession, chemical composition, fermentation end-products and aerobic stability. For aerobic stability determination, three silos per treatment were opened at the end of the fermentation period, and silage (400 g) was exposed to air for three days in Styrofoam containers lined with plastic. After 0, 1, and 3 d of aerobic exposure, silage was analyzed for pH, microbial populations (total bacteria, yeast and molds), water soluble carbohydrate content, fermentation end-products and in vitro dry matter degradability (IVDMD). Temperature was monitored daily and dry matter recovery (DMR) was calculated after 1 and 3 d of aerobic exposure. The addition of the commercial additive, applied one or two times the recommended rate, increased (P < 0.05) the lactic acid producing bacterial population and decreased (P < 0.05) conforms during early stages of the fermentation process, but did not influence the yeast and mold populations or the chemical composition of the resulting silage. Use of the inoculant-enzyme mixture also resulted in siiage with higher lactic acid content 56 days post ensiling. The silage additive did not inffuence pH, temperature, microbial populations, soluble carbohydrate content, IVDMD or DMR of guinea grass silage after exposure to air. In summary, use of the commercial additive applied at the recommended rate partially improved the fermentation characteristics of guinea grass silage, but did not enhance its aerobic stability. Increasing the application rate to twice the recommended rate did not result in better fermentation. Se evaluó el efecto de la aplicación de un aditivo comercial que contiene bacterias productoras de ácido láctico y enzimas que degradan la pared celular, a razón de cero, uno o dos veces la dosis recomendada, sobre las sucesión microbiana, composición química, productos de fermentación y estabilidad aeróbica de yerba guinea (Panicum maximum var. Jacq). El forraje se cosechó a 30% de materia seca (MS) y se trozó en pedazos de 2.5 cm antes de ensilarse. El material vegetativo se asignó a uno de tres tratamientos: sin aditivo (control) y el aditivo aplicado a la dosis recomendada y a dosis dos veces mayor. Se abrieron tres silos por tratamiento después de 0, 2, 4, 7,14, 28 y 56 d de fermentación y se determinó el pH, poblaciones microbianas y productos de fermentación del ensilaje. Para evaluar la estabilidad aeróbica, se abrieron tres silos por tratamiento y 400 g del ensilaje se expuso al medio ambiente durante 0, 1 y 3 d en envases de ¡sopor cubiertos con plástico. Después de cada período de exposición aeróbica, el ensilaje se analizó para determinar pH, contenido de carbohidratos solubles en agua (CSA), poblaciones de bacterias totales, hongos y levaduras, productos de fermentación y degradabilidad in vitro de la materia seca (DIVMS). La temperatura se tomó dos veces al día durante los tres días de exposición aeróbica utilizando termómetros situados en ta masa del ensilaje; la recuperación de la materia seca (RMS) se calculó después de 1 y 3 d de exposición aeróbica. El uso del aditivo, aplicado a una o dos veces la dosis recomendada, aumentó la población de bacterias productoras de ácido láctico y disminuyó la población de coliformes durante las etapas iniciales de la fermentación, pero no afectó la población de hongos y levaduras ni la composición química de! ensilaje resultante. La yerba guinea tratada con el complejo bacterial-enzimático también resultó en ensilajes con un mayor contenido de ácido láctico después de 56 días de fermentación. La utilización del complejo bacterial-enzimático no afectó (P > 0.05) el pH, la temperatura, el contenido de CSA, los microorganismos enumerados, la DIVMS, nila RMS del ensilaje de yerba guinea expuesto al aire durante tres días. En resumen, la utilización de! aditivo conteniendo bacterias y enzimas, aplicado a la dosis recomendada, mejoró parcialmente las características fermentativas en ensilaje de yerba guinea pero no favoreció la estabilidad aeróbica. No se observó ningún beneficio ai aumentar la dosis del aditivo al doble de io recomendado.