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Dry matter digestibility of rhizoma perennial peanut (A. glabrata) grown for hay in the Caribbean
DIGESTIBILIDAD DE LA MATERIA SECA DE HENO DE MANÍ RIZOMA PERENNE (A GLABRATA) COSECHADO EN EL TRÃ"PICO CARIBEÑO
Registro en:
10.46429/jaupr.v87i1-2.1126
Institución
Resumen
The in vitro true dry matter digestibility (IVTDMD) of rhizoma perennial peanut (RPP) forage was evaluated in trials at Lajas (PI no. 276233, 262826, 262833, 262839, and cvs Florigraze and Arbrook) and Juana Díaz (PI no. 276233, 262839, and cv Florigraze), Puerto Rico. At both sites, the forage was cut at six-, nine-, and 12-wk harvest intervals (HI) in each of the four seasons of the year. The digestibility of the forage was not influenced by genotype. Mean IVTDMD across HI and season of growth was 64.3 and 62.5% in the Lajas and Juana Díaz trials, respectively. The IVTDMD decreased in a quadratic manner (P < 0.01) as HI increased from six to 12 weeks. The digestibility of forage harvested at six and nine weeks was similar, with a relative decline of 6.6 and 10.6% as HI increased from nine to 12 weeks in Lajas and Juana Díaz, respectively. Season of growth influenced IVTDMD (P < 0.01). In both trials, the highest digestibility was obtained in forage grown in summer. The effect of season of growth on IVTDMD was greatest in forage harvested at 12 weeks, and least in forage harvested at six weeks. The high digestibility reported among genotypes evaluated suggests they are a viable alternative for the production of high quality hay in the Caribbean tropics. La digestibilidad verdadera de la materia seca in vitro (DVMSIV) del maní rizoma perenne (MRP) fue evaluada en Lajas (núm. Pl 276233, 262826, 262833, 262839 y los cvs Florigraze y Arbrook) y Juana Díaz (núm. PI 276233, 262839 y el cv Florigraze). En ambas localidades, el forraje se cortó a intervalos de seis, nueve y 12 semanas en cada una de las cuatro estaciones del año. La DVMSIV del forraje no fue afectada por el genotipo del MRP evaluado. Las medias fueron 64.3 y 62.5% para los MRP evaluados en Lajas y Juana Díaz, respectivamente. A medida que se alargó el intervalo de corte de seis a 12 semanas la DVMSIV se redujo (P < 0.01) en una forma cuadrática. En ambos estudios, la digestibilidad del forraje cosechado a las seis y nueve semanas fue similar; al aumentar de nueve a 12 semanas hubo una reducción relativa en la DVMSIV de 6.6 y 10.6% en Lajas y Juana Díaz, respectivamente. La estación de crecimiento afectó (P < 0.01) la DVMSIV. El forraje cosechado durante el verano tuvo la digestibilidad más alta en ambas localidades. El efecto de la estación de crecimiento fue mayor en el forraje cosechado a un intervalo de 12 semanas y menor en el forraje cosechado a las seis semanas de crecimiento. La alta digestibilidad de los genotipos evaluados sugiere que el MRP es una alternativa viable para la producción de heno de alta calidad en el trópico caribeño.