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Inclusion of a fermented fish by-product meal in guinea fowl (Numida meleagris) diets: performance and carcass quality
Inclusión de un producto fermentado de pescado en la dieta de guineas (Numida meleagris): desempeño productivo y calidad de la carcasa
Registro en:
10.46429/jaupr.v88i3-4.1094
Institución
Resumen
Guinea fowl (Numida meleagris) is a poultry species suitable for use in meat production to expand and diversify the local poultry industry because of its advantages of high consumer acceptance, resistance to common poultry diseases, and tolerance to poor management conditions. However, the poor feed conversion of this species increases feed costs and limits production. To reduce feed costs it is imperative to find locally available feedstuffs of low cost but with adequate nutritional value. The use of a fermented fish by-product meal (FFBPM) as a protein source in guinea diets could satisfy these criteria and reduce feed costs. This study with 180 birds was undertaken to evaluate the effects of the inclusion of a FFBPM in guinea diets on productive performance and carcass quality. Treatments consisted of FFBPM inclusion at levels of 0 (control), 5, and 10% in each of the starter, grower, and finisher diets. Feed and birds were weighed at 0, 35, 63, and 84 d to determine body weight (BW) and feed conversion. At 84 d, half the birds of each treatment were processed for evaluating carcass composition and determining yields of carcass and major cuts. Fasted live body weights, and plucked and dressed carcass weights were recorded and yields calculated. No significant differences in BW were observed among treatments at 0,63, and 84 d. At 35 d, BW was lower (P < 0.05) in birds with a 10% FFBPM inclusion. Feed conversion at 35 d was also higher with 10% FFBPM and lower in control birds, whereas those receiving 5% FFBPM did not differ from those of the other treatments. Birds fed 10% FFBPM showed significantly lower live, plucked, and dressed weights than those of the control and those fed 5% FFBPM. No differences among treatments were observed in yields of dressed carcass, major cuts, and the proportions of flesh, skin, and bone. However, the percentage of abdominal fats was significantly lower in birds fed a 10% FFBPM than in birds of the control and in those fed the 5% FFBPM level. The results of this study indicate that the inclusion of up to 5% FFBPM in guinea diets has no detrimental effect on bird performance and carcass quality. Thus, FFBPM could be a valuable feed ingredient to supply part of the dietary protein requirements of guinea fowl. La crianza de guinea (Numida meleagris) es una alternativa viable para aumentar la producción local de carne de aves debido a su buena aceptación por el consumidor, resistencia a enfermedades y tolerancia a condiciones de manejo adversas. Sin embargo, la pobre conversión alimenticia de estas aves aumenta los costos de alimentación, limitando su producción. Para reducir dichos costos es necesario utilizar ingredientes poco costosos pero de valor nutricional adecuado. La utilización de un subproducto fermentado de pescado (SPFP) como fuente de proteína en dietas de guinea podría satisfacer estos requisitos y reducir los costos de alimentación. El propósito de esta investigación fue evaluar el efecto de la inclusión de SPFP en dietas de guineas sobre el desempeño productivo y la calidad de la carcasa. Los tratamientos consistieron en la inclusión de 0, 5 y 10% SPFP en las dietas de iniciación, crecimiento y terminación. Se pesó el alimento y las aves a los 0, 35, 63 y 84 d para determinar el peso corporal y la conversión alimenticia. A los 84 d, se procesaron 90 aves para evaluar la calidad de la carcasa y determinar el rendimiento de la misma y sus componentes principales. Se midió su peso vivo en ayuno, peso desplumado y peso listo para cocinar y se calcularon los rendimientos. No se observaron diferencias significativas en peso corporal entre los tratamientos a los 0, 63 y 84 d. A los 35 d el peso corporal fue menor (P < 0.05) en aves a las que se les suministró un 10% SPFP. La conversión alimenticia a los 35 d fue mayor en aves a las que se les suministró 10% SPFP y menor en las aves control, mientras la de aquellas a las que se les suministró 5% SPFP fue similar a la del resto de los tratamientos. Las aves con 10% SPFP registraron un peso vivo, desplumado y listo para cocinar más bajo (P < 0.05) que las aves control y aquéllas con 5% SPFP. No se encontraron diferencias en el rendimiento de la carcasa, cortes principales ni en la proporción de carne, hueso y piel. Sin embargo, el porcentaje de grasa abdominal fue menor (P < 0.05) para las aves a las que se les suministró 10% SPFP y mayor en aves del grupo control. Los resultados de este experimento indican que la inclusión de hasta 5% SPFP en la dieta no tiene efectos detrimentales sobre el desempeño productivo y la calidad de carcasa. El SPFP podría ser un recurso alimentario útil para suplir parcialmente los requisitos proteicos de la guinea.