Evaluación de suero de leche hidratado/fermentado como aditivo para ensilaje de gramíneas tropicales

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dc.date2005-04-01
dc.date.accessioned2022-11-04T15:27:21Z
dc.date.available2022-11-04T15:27:21Z
dc.identifierhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/1065
dc.identifier10.46429/jaupr.v89i1-2.1065
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5122347
dc.descriptionTwo experiments were conducted to evaluate the effect of addition of hydrated milk whey (HMW) or a combination in equal parts of HMW previously fermented or not fermented (H/FMW) on tropical grass (TG) silage. The first experiment evaluated the fermentation characteristics and aerobic stability of silage from a mixture of two naturalized TG, Buffel (Cenchrus ciliaris) and railroad-track grass (Dichanthium annulatum) when HMW was applied at the rate of 0,5, and 10% (w/w) to green forage. Results indicated that HMW addition at both rates reduced the pH to levels below 4.5 during the fermentation versus values greater than five in the control treatment. Upon exposure to air the pH remained low in the treatments with additive, especially 10% HMW, relative to that of the control. The second experiment evaluated Pangóla grass (Digitaria decumbens) silage with respect to microbial populations, fermentation characteristics, and aerobic stability. Additives were 10% HMW and 10% H/FMW. Although both additives reduced the pH, increased the population of lactic acid-producing bacteria, decreased the coliform population, and did not affect the populations of molds and yeasts, the addition of H/FMW was more effective than that of HMW. Upon exposure to air, the silages with additive were better preserved in terms of pH, temperature, content of soluble carbohydrate, and in vitro dry matter degradability. It is concluded that both HMW and H/FMW improve the quality of silage made fromTG because of their contribution of fermentable carbohydrate.en-US
dc.descriptionEn dos experimentos se evaluó el efecto de la adición de suero de leche hidratado (SLH) o éste en las dos formas, con y sin fermentación previa, combinados en partes iguales (SLH/F), sobre las características de ensilaje de gramíneas tropicales (GT). En el primer experimento se evaluaron las características fermentativas y la estabilidad aeróbica de ensilaje hecho de una mezcla de dos GT, Buffel (Cenchrus ciliaris) y Pajón (Dichanthium annulatum). El SLH se aplicó a razón de 0, 5 y 10% de forraje fresco (p/p). La adición de SLH a ambos niveles redujo el pH a niveles inferiores a 4.5 durante la fermentación, contra valores mayores de cinco en el tratamiento control. Al exponer los ensilajes al aire el pH se mantuvo más bajo en los tratamientos con aditivo, sobretodo el 10% SLH, relativo al control. El segundo experimento evaluó la sucesión microbiana, las características fermentativas y la estabilidad aeróbica del ensilaje de yerba Pangola (Digitaria decumbens). Los aditivos fueron 10% de SLH y 10% de SLH/F. Aunque ambos aditivos redujeron el pH, aumentaron la población de bacterias productoras de ácido láctico, disminuyeron la población de coliformes, y no tuvieron efecto en la población de hongos y levaduras, la adición de SLH/F resultó más eficaz que la de SLH. Al exponerse al aire, los ensilajes con aditivo se mantuvieron mejor en términos de pH, temperatura, contenido de carbohidratos solubles y degradabilidad in vitro de la materia seca. Se concluye que la aplicación de SLH o SLH/F constituye una manera de mejorar la calidad de ensilajes de GT debido a su aporte de carbohidrato fermentable. es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversity of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Stationen-US
dc.relationhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/1065/948
dc.rightsDerechos de autor 2016 The Journal of Agriculture of the University of Puerto Ricoes-ES
dc.sourceThe Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 89 No. 1-2 (2005): Vol. 89, No. 1-2, January - April 2005; 1-22en-US
dc.sourceJournal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 89 Núm. 1-2 (2005): Vol. 89, No. 1-2, January - April 2005; 1-22es-ES
dc.source2308-1759
dc.source0041-994X
dc.source10.46429/jaupr.v89i1-2
dc.subjectTropical grassesen-US
dc.subjectMilk wheyen-US
dc.subjectSilageen-US
dc.subjectSilageen-US
dc.subjectSilage--Fermentationen-US
dc.subjectSilage--Additivesen-US
dc.titleEvaluation of hydrated/fermented milk whey as additive for tropical grass silageen-US
dc.titleEvaluación de suero de leche hidratado/fermentado como aditivo para ensilaje de gramíneas tropicaleses-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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