info:eu-repo/semantics/article
Antimicrobial effect of extract, ginger essential oil (zingiber officinale) on strains of enterococcus faecalis: In vitro study
Efecto antimicrobiano del extracto, aceite esencial de jengibre (zingiber officinale) sobre cepas de enterococcus faecalis: Estudio in vitro
Autor
Guanoluisa Jami, Sandy Alexandra
Hidalgo Araujo, Paola Daniela
Institución
Resumen
Objective: To determine the antimicrobial effect of the extract, essential oil of ginger (zingiber officinale) on strains of Enterococcus faecalis: In vitro study. Materials and methods: This experimental study evaluated the antimicrobial action of E. faecalis (ATCC® 29212). Three groups of 14 samples each were used in Petri boxes, Being A1: hydroalcoholic extract and 4% essential oil, A2: hydroalcoholic extract and essential oil at 5.25% and A3: Hydroalcoholic extract and essential oil at 15%. Each of the groups had a positive control sodium hypochlorite at 5.25%. The Kruskal-Wallis statistical test was applied with a significance level of 5%. Results: Hydroalcoholic extract and 4% essential oil produced an average of 1.46 mm and 0.50 mm inhibition halo. Hydroalcoholic extract and essential oil at 5.25% showed an average of 9.54 mm and 6.00 mm respectively. While hydroalcoholic extract and essential oil at 15% presented an average of 20.36 mm and 14.36 mm, versus sodium hypochlorite giving an average of 21.43 mm. The hydroalcoholic extract at 4% and 5,25% and essential oil in emulsion at 4%, 5,25% and 15% presented a difference with sodium hypochlorite (P≤0.05). There was no difference between 15% hydroalcoholic extract and hypochlorite (P = 0.22). Conclusions: The 15% hydroalcoholic extract has an antimicrobial effect on E. faecalis similar to 5.25% sodium hypochlorite. Objetivo: Determinar el efecto antimicrobiano del extracto, aceite esencial de jengibre (zingiber officinale) sobre cepas de Enterococcus faecalis: Estudio in vitro. Materiales y métodos: El presente estudio experimental evaluó la acción antimicrobiana de E. faecalis (ATCC® 29212). Se utilizó tres grupos de 14 muestras cada una en cajas Petri; siendo A1: Extracto hidroalcohólico y aceite esencial al 4%, A2: extracto hidroalcohólico y aceite esencial al 5.25% y A3: Extracto hidroalcohólico y aceite esencial al 15%. Cada uno de los grupos tuvo un control positivo el hipoclorito de sodio al 5.25%. Se aplicó el test estadístico de Kruskal-Wallis con un nivel de significancia de 5%. Resultados: El extracto hidroalcohólico y aceite esencial al 4% produjeron una media de 1,46 mm y 0,50 mm de halo de inhibición. El extracto hidroalcohólico y aceite esencial al 5.25% mostraron una media de 9,54 mm y 6,00 mm respectivamente. Mientras que el extracto hidroalcohólico y aceite esencial al 15% presentaron una media 20,36 mm y 14,36 mm, versus el Hipoclorito de sodio que dio una media de 21.43 mm. El extracto hidroalcohólico al 4% y 5,25% y aceite esencial en emulsión al 4%, 5,25% y 15% presentó diferencia con el hipoclorito de sodio (P≤0.05). No existió diferencia entre el extracto hidroalcohólico al 15% y el hipoclorito (P=0,22). Conclusiones: El extracto hidroalcohólico al 15% presenta un efecto antimicrobiano sobre el E. faecalis similar al hipoclorito de sodio al 5,25%.