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GHOSTWRITING IN THE FOOD FACTORY. HYPOTHESIS OF A LAW RESEARCH ABOUT A POSSIBLE ATYPICAL CONTRACT
GHOSTWRITING O ESCRITURA FANTASMA EN LA FACTORÍA ALIMENTARIA. HIPÓTESIS DE INVESTIGACIÓN JURÍDICA SOBRE UN POSIBLE CONTRATO ATÍPICO
Registro en:
10.30972/mom.114536
Autor
Mirande, Santiago; Universidad de la República
Institución
Resumen
In the current era of post-truth and hypermodern society, uncertainty has begun to be pre-designed by actors from the food factory in a context of politicized science and digital capitalism. Ghostwriting refers to an author or phantom writing mode by which a subject has interference with a work that is then published or disseminated with the name of another subject. The ghostwriter is the true author or ideologist of the content of the work but remains hidden from the addressee or public. The signatory writer is the apparent author. This defines or typifies the general category of ghostwriting. Two subcategories of ghostwriting are tested, which can be constructed according to the incidence or interference of the ghostwriter in the work. A subcategory is literary or artistic ghostwriting, historically present in literary productions in which a ghostwriter produces content and then a signatorywriter broadcasts it with his name. The other subcategory is highlighted below: The pseudoscientific ghostwriting, in which the ghostwriter (for example, a corporation that produces and markets food) creates the core content of a pseudoscientific study so that the conclusions are favorable. The signatorywriter (a specialist or expert) writes the work and includes the content indicated by it. These pseudo-studies are neither objective nor independent, therefore, they are not scientific. They involve a manipulation, misrepresentation or distortion of truth and information. In short, pseudoscientific ghostwriting generates scientific fake news. Scientific studies have been carried out that demonstrate the growing existence of this fact by the food industry, among others. From the provisions of art. 70 of the Constitution R. O. Uruguay (arts. 75.19 and 125 of the Constitution of the Argentine Nation), which protects the development of scientific research, and other norms of the Uruguayan legal system, some legal research hypotheses are raise. En la actual era de posverdad y sociedad hipermoderna la incerteza ha comenzado a ser prediseñada por actores de la factoría alimentaria en un contexto de ciencia politizada y de capitalismo digital. El ghostwriting refiere a una modalidad autoral o de escritura fantasma mediante la cual un sujeto tiene injerencia sobre una obra que luego es publicada, divulgada y/o difundida con el nombre de otro sujeto. El ghostwriter es el verdadero autor o ideólogo del contenido de la obra pero permanece oculto ante el destinatario o público. El signatory writer es el autor o escritor firmante; es el autor no verdadero pero aparente. Ello define o tipifica la categoría general de ghostwriting. Se ensayan dos subcategorías de ghostwriting que pueden construirse según la incidencia o injerencia del ghostwriter en la obra. Una subcategoría es el ghostwriting literario o artístico, históricamente presente en producciones literarias en que un ghostwriter elabora un contenido y luego un signatorywriter lo difunde con su nombre. A continuación se destaca la otra subcategoría: el ghostwriting pseudocientífico, en el cual el ghostwriter (por ejemplo, una corporación que elabora y comercializa alimentos) crea el contenido medular de un estudio pseudocientífico para que las conclusiones le sean favorables. El signatorywriter (un especialista o experto) escribe la obra e incluye el contenido que le es indicado por aquel. Estos pseudoestudios no son ni objetivos ni independientes, por lo tanto, no son científicos. Implican una manipulación, tergiversación o distorsión de la verdad y de la información. En definitiva, el ghostwriting pseudocientífico genera fake news científicas. Se han realizado estudios científicos que demuestran la existencia cada vez mayor de este hecho por parte de la industria alimentaria, entre otros. A partir de lo dispuesto por el art. 70 de la Constitución R. O. Uruguay (arts. 75.19 y 125 de la Constitución de la Nación Argentina), el cual protege el desarrollo de la investigación científica, y otras normas del sistema jurídico uruguayo, se plantean algunas hipótesis de investigación jurídica.