info:eu-repo/semantics/article
Hospital malnutrition and anthropometric variables for nutritional assessment.
Desnutrición hospitalaria y variables antropométricas para la valoración nutricional.
Registro en:
10.54139/salus.v25i2.60
Autor
Claramonte Larghi, María Laura
Pérez Ybarra, Luis
Noguera Machado, Nirza
Ojeda, Luis Edgardo
Institución
Resumen
Introduction: Hospital malnutrition includes any deficiency situation, whether it is the cause of the disease, inadequate intake of nutrients, therapeutic procedures, hospitalization and its complications, being the most frequent cause of the increase in the morbidity and mortality rate, especially affecting the hospitalized patient with a prevalence of 40-60%. Objective: To characterize the anthropometric nutritional evaluation in the hospitalized patient, by means of indicators of body dimension: weight, height, body mass index and percentage of weight loss over time to detect hospital malnutrition. Methodology: 103 adult patients admitted by the Departments of Internal Medicine, Traumatology and Maxillofacial Surgery were studied, who, with prior authorization, were weighed, sized both on admission and on discharge from hospitalization. Weight loss, body mass index loss BMI, and weight loss rate were calculated during hospitalization. Results: the BMI discriminated by sex and age detected more malnutrition (39% vs 12%). During hospitalization, 95% of the patients presented weight loss (88% severe, 4% moderate), being statistically significant (p≤0.05) by age group, department, diet, and days of hospitalization. The prevalence of hospital malnutrition at discharge was 92%. Conclusion: BMI as the only anthropometric indicator in hospitalized patients loses the ability to detect hospital malnutrition. The difference in weight (%) as a function of time, proved to be more accurate in hospitalized patients, since it allows detecting acute malnutrition by capturing involuntary changes in weight with greater accuracy. When combining both anthropometric indicators, the prevalence of hospital malnutrition was 93%. Introducción: La desnutrición hospitalaria comprende toda situación carencial, sea causa de la enfermedad, ingesta inadecuada de nutrientes, procedimientos terapéuticos, hospitalización y sus complicaciones, siendo la causa más frecuente del aumento de la tasa de morbi-mortalidad, afectando de forma especial al paciente hospitalizado con una prevalencia del 40-60%. Objetivo: Caracterizar la evaluación nutricional antropométrica en el paciente hospitalizado, mediante indicadores de dimensión corporal: peso, talla, índice de masa corporal y porcentaje de pérdida de peso en el tiempo para detectar desnutrición hospitalaria. Metodología: Se estudiaron 103 pacientes adultos ingresados por los Departamentos de Medicina interna, Traumatología y Cirugía maxilofacial, quienes previa autorización fueron pesados, tallados tanto al ingreso como al egreso de su hospitalización. Se calculó pérdida de peso, pérdida de índice de masa corporal (IMC) y tasa de pérdida de peso durante la hospitalización. Resultados: el IMC discriminado por sexo y edad detectó más desnutrición (39% vs 12%). Durante la hospitalización 95% de los pacientes presentaron pérdida de peso (88% severa, 4% moderada), siendo estadísticamente significativa (p≤0,05) por grupo etario, departamento, dieta y días de hospitalización. La prevalencia de desnutrición hospitalaria al egreso fue de 92%. Conclusión: El IMC como único indicador antropométrico en el paciente hospitalizado pierde capacidad para detectar desnutrición hospitalaria. La diferencia de peso (%) en función del tiempo, demostró ser más acertada en el paciente hospitalizado, ya que permite detectar desnutrición aguda al captar con mayor exactitud los cambios involuntarios de peso. Al combinar ambos indicadores antropométricos la prevalencia de desnutrición hospitalaria fue del 93%.