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Effect of acetylsalicylic acid on arterial stiffness in pregnancy in a Colombian population: prospective cohort study
Efecto de ácido acetilsalicílico sobre la rigidez arterial en el embarazo en una población colombiana: estudio de cohorte prospectivo
Autor
Guzmán Ibarra, Nubia Samara
Zapata Zapata, Hanyia Johana
Gallego Vélez, Liliana Isabel
Ascuntar Tello, Johana
Jasbón Calle, Paula
Jaimes Barragán, Fabián
Institución
Resumen
To estimate the effect of acetylsalicylic acid consumption on hemodynamic variables and arterial stiffness at different times of gestation and the development of hypertensive disorders. Methods: Prospective cohort study included 1800 women with pregnancies of 17 weeks or less, with no history of hypertension; 487 (27%) received 100 mg/day of acetylsalicylic acid before week 16. The variables were measured at four points of gestation. The effect of consumption was estimated using the model of generalized estimable equations, adjusted for confounding variables. Results: Baseline levels of the variables were higher in the group receiving acetylsalicylic acid, but with no difference in the rate of change when adjusted. The adjusted differences in aortic increase index, pulse wave velocity, central aortic systolic pressure, systolic blood pressure, and mean arterial pressure, between patients who consumed acetylsalicylic acid and those who did not consume was 0.5% (-0.2, 1.3); 0.1 m/s (-0.02; 0.1), 0.9 mm Hg (-0.1; 1.8), 0.7 mm Hg (-0.2, 1.6) and 0.6 mm Hg (-0.2, 1.4), respectively. In patients who received acetylsalicylic acid and developed preeclampsia, an adjusted average increase of 0.3 m/s (95% CI 0.1, 0.5) was found between each measurement of pulse wave velocity. Conclusions: In women who received acetylsalicylic acid and developed preeclampsia, an increase in the adjusted average change in pulse wave velocity was found, indicating that consumption of acetylsalicylic acid did not decrease arterial stiffness. Estimar el efecto del consumo de ácido acetilsalicílico sobre variables hemodinámicas y de rigidez arterial en diferentes momentos de la gestación y sobre el desarrollo de trastornos hipertensivos. Métodos: Estudio de cohorte prospectivo, incluyó 1800 mujeres con gestaciones de 17 semanas o menos, sin antecedente de hipertensión; 487 (27 %) recibieron 100 mg/día de ácido acetilsalicílico antes de la semana 16. Las variables fueron medidas en cuatro momentos de la gestación. El efecto del consumo se estimó usando el modelo de ecuaciones estimables generalizadas, ajustado por variables de confusión.Resultados: Los niveles basales de las variables fueron mayores en el grupo que recibió ácido acetilsalicílico, pero sin diferencia en la tasa de cambio al ser ajustada. Las diferencias ajustadas del índice de aumento aórtico, velocidad de onda de pulso, presión sistólica aórtica central, presión arterial sistólica y presión arterial media, entre pacientes que consumieron ácido acetilsalicílico y quienes no lo consumieron fue 0,5 % (-0,2; 1,3); 0,1 m/s (-0,02; 0,1), 0,9 mm Hg (-0,1; 1,8) 0,7 mm Hg (-0,2; 1,6) y 0,6 mm Hg (-0,2; 1,4), respectivamente. En las pacientes que recibieron ácido acetilsalicílico y desarrollaron preeclampsia, se encontró un aumento promedio ajustado de 0,3 m/s (IC 95 %: 0,1; 0,5) entre cada medición de la velocidad de onda de pulso.Conclusiones: En mujeres que recibieron ácido acetilsalicílico y desarrollaron preeclampsia, se encontró un aumento en el cambio promedio ajustado de la velocidad de onda de pulso, indicando que el consumo del ácido acetilsalicílico no disminuyó la rigidez arterial.