info:eu-repo/semantics/article
Effectiveness of added natural antioxidants in sunflower oil
Efectividad de antioxidantes naturales adicionados a aceite de girasol
Fecha
2005-12Registro en:
Carelli Albarracin, Amalia Antonia; Franco Obaldía, Indira del Carmen; Crapiste, Guillermo Hector; Effectiveness of added natural antioxidants in sunflower oil; Instituto de la Grasa; Grasas y Aceites; 56; 4; 12-2005; 303-310
0017-3495
1988-4214
CONICET Digital
CONICET
Autor
Carelli Albarracin, Amalia Antonia
Franco Obaldía, Indira del Carmen
Crapiste, Guillermo Hector
Resumen
The antioxidant activity of ∝- and δ-tocopherol, citric acid, ascorbic acid and ascorbyl palmitate was investigated in sunflower oil containing naturally occurring tocopherol. The effectiveness of natural antioxidants in sunflower oil was monitored by the accelerated oxidative stability test Rancimat and oxidation development during storage under different conditions. Samples in storage experiments were periodically removed and analyzed for peroxide value, p-anisidine value, total content and distribution of polar compounds, and residual naturally occurring tocopherol. The effectiveness of each antioxidant was strongly dependent on temperature and the testing method. While ascorbic acid appears to be the most effective antioxidant according to the Rancimat oxidative stability index, δ-tocopherol shows improved performance when considering storage experiments. Se investigó la actividad antioxidante de ∝-tocoferol, δ-tocoferol, ácido cítrico y palmitato de ascorbilo en aceite de girasol con su conteniendo natural de tocoferol. La efectividad de los mismos fue analizada a través de la medida de la estabilidad oxidativa en Rancimat y el seguimiento de la oxidación con el almacenamiento a diferentes temperaturas. Las muestras extraídas periódicamente de la estufa fueron sometidas a los siguientes análisis: índice de peróxidos, valor de p-anisidina, contenido y distribución de compuestos polares y contenido residual de tocoferol natural. La efectividad de cada antioxidante resultó fuertemente dependiente de la temperatura y método de ensayo. Mientras el ácido ascórbico resultó ser el antioxidante más efectivo según el índice de estabilidad oxidativa medido en el equipo Rancimat, el δ-tocoferol fue el antioxidante más efectivo en las experiencias de almacenamiento.