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Armadillos as natural pests control? Food habits of five armadillo species in Argentina
¿Son los armadillos controladores naturales de plagas? Hábitos alimentarios de cinco especies de armadillos en la Argentina
Fecha
2019-07Registro en:
Gallo, Jorge Alberto; Fasola, Laura; Abba, Agustin Manuel; Armadillos as natural pests control? Food habits of five armadillo species in Argentina; Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Argentino de Investigación de Las Zonas Áridas. Unidad de Zoología y Ecología Animal; Mastozoología Neotropical; 26; 1; 7-2019; 117-127
1666-0536
0327-9383
CONICET Digital
CONICET
Autor
Gallo, Jorge Alberto
Fasola, Laura
Abba, Agustin Manuel
Resumen
Armadillos are among the most common mammals in agroecosystems in Argentina. Their insec-tivorous/omnivorous food habits raise the question about their putative role as pest controllers. The aim of this study is to describe the prey items of five armadillo species and evaluate their possible role as natural pest controllers. The stomach contents of 12 Dasypus hybridus, 10 Chaetophractus vellerosus, 14 Chaetophractus villosus, 4 Tolypeutes matacus and 9 Zaedyus pichiy were analyzed. We described the diet and identified prey items to family level, whenever possible, and computed the frequency of occurrence (FO) and relative abundance of prey items. With these values, the Item Categorization Index (ICI) was calculated to classify the items in order of importance (primary, secondary and tertiary items). Shannon diversity index was also computed. The armadillos studied here consumed arthropod species belonging to families of phytosanitary importance such as Acrididae, Scarabaeidae, Tenebrionidae, Lepidoptera, Formicidae, and Termitidae. Only two armadillos showed primary items in their diet; Z. pichiy (ants and tenebrionids) and T. matacus (termites and scarabid larvae). Important pest arthropods had FO values close to or greater than 50% in the diet of all armadillos. Armadillos consumed arthropods that are important pests for agriculture, forestry, and wood construction. Even though this study was mainly focused on armadillos’ diet, we suggest that the presence of these native species could benefit the productivity and health of agroecosystems by reducing the need for harmful agrochemicals. Los armadillos son algunos de los mamíferos más comunes en los agroecosistemas de Argentina. Sus hábitos alimentarios omnívoro/insectívoro sugirieron la pregunta acerca de su rol como presuntos controladores de plagas. El objetivo de este trabajo es describir la dieta de cinco armadillos y evaluar su posible rol como controladores de plagas. Se analizaron los estómagos de 12 Dasypus hybridus, 10 Chaetophractus vellerosus, 14 Chaetophractus villosus, 4 Tolypeutes matacus y 9 Zaedyus pichiy. Se identificaron los ítems presa hasta el nivel de familia cuando fue posible. Se estimó la frecuencia de ocurrencia (FO) y la abundancia relativa. Con estos valores se calculó el Índice de Categorización de Ítems (ICI) para clasificar las presas siguiendo un orden e importancia (primarias, secundarias y terciarias). También se calculó el índice de diversidad de Shannon. Los armadillos consumieron especies de artrópodos pertenecientes a familias de importancia fitosanitaria como Acrididae, Scarabaeidae, Tenebrionidae, Lepidoptera, Formicidae y Termitidae. Solo dos armadillos mostraron ítems primarios en su dieta: Z. pichiy (hormigas y tenebrionidos) y T. matacus (termitas y larvas de escarábidos). Los artrópodos plaga encontrados en la dieta de los armadillos tuvieron una FO cercana o superior al 50%. Los armadillos consumieron especies de artrópodos que son plagas importantes para la agricultura, la industria forestal y la construcción maderera. Aunque este estudio estuvo enfocado principalmente a la dieta de armadillos, sugerimos que la presencia de estas especies nativas podría beneficiar la productividad y salud de los agroecosistemas, reduciendo la necesidad de de utlizar agroquímicos perjudiciales.
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