dc.contributorPohl-Valero, Stefan
dc.contributorCortés-García, Claudia-Margarita
dc.creatorPlazas Moncada, Claudia Alexandra
dc.date.accessioned2020-10-30T14:13:26Z
dc.date.accessioned2022-09-22T14:08:12Z
dc.date.available2020-10-30T14:13:26Z
dc.date.available2022-09-22T14:08:12Z
dc.date.created2020-10-30T14:13:26Z
dc.identifierhttps://repository.urosario.edu.co/handle/10336/30510
dc.identifierhttps://doi.org/10.48713/10336_30510
dc.identifier.urihttp://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/3436117
dc.description.abstractIn this thesis he sought to reflect, from the producers' perspective, how specialty coffee is understood and how practices that involve sensory analysis are used for its promotion. These new meanings for coffee, and the precise focus given to the sensory, are relevant to the work that I set out to do. When I started this research, I had a singular interest in the way in which the taste for specialty coffee is built and legitimized in the places where barista and cupping take place. These experiences inevitably pass through the senses, that is, they are experiences that go through people's bodies. This concern triggered the following question: How is the consumption of specialty coffee related to particular forms of production, construction of meanings and tastes in today's Colombian society? For an adequate analysis of this concern, this work has been divided into two parts: the first analyzes the issue of production and the meanings of coffee; the second will deal with the subject of taste, its acquisition and use. In the initial part of the first chapter I show that coffee is a representative food and that this, in part, is articulated with the diversity of forms and particularities of this bean. In the next section I want to highlight what the actors are understanding about coffee under the logic of terroir. To achieve this, I contextualize coffee in Colombia, exposing the different forms it takes: the type of coffee, production and the areas of the country where it is found. The following parts concentrate on showing what the term specialty coffees refers to, and the reasons for producing it. I continue with a description of the production process of this food, and then I show how this is tied to ways of understanding the organoleptic depending on the place of origin. This way of understanding the taste and smells of coffee is encapsulated in a term known as Terroir.
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad del Rosario
dc.publisherAntropología
dc.publisherEscuela de Ciencias Humanas
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAbierto (Texto Completo)
dc.rightsEL AUTOR, manifiesta que la obra objeto de la presente autorización es original y la realizó sin violar o usurpar derechos de autor de terceros, por lo tanto la obra es de exclusiva autoría y tiene la titularidad sobre la misma. PARGRAFO: En caso de presentarse cualquier reclamación o acción por parte de un tercero en cuanto a los derechos de autor sobre la obra en cuestión, EL AUTOR, asumirá toda la responsabilidad, y saldrá en defensa de los derechos aquí autorizados; para todos los efectos la universidad actúa como un tercero de buena fe. EL AUTOR, autoriza a LA UNIVERSIDAD DEL ROSARIO, para que en los términos establecidos en la Ley 23 de 1982, Ley 44 de 1993, Decisión andina 351 de 1993, Decreto 460 de 1995 y demás normas generales sobre la materia, utilice y use la obra objeto de la presente autorización. -------------------------------------- POLITICA DE TRATAMIENTO DE DATOS PERSONALES. Declaro que autorizo previa y de forma informada el tratamiento de mis datos personales por parte de LA UNIVERSIDAD DEL ROSARIO para fines académicos y en aplicación de convenios con terceros o servicios conexos con actividades propias de la academia, con estricto cumplimiento de los principios de ley. Para el correcto ejercicio de mi derecho de habeas data cuento con la cuenta de correo habeasdata@urosario.edu.co, donde previa identificación podré solicitar la consulta, corrección y supresión de mis datos.
dc.sourceinstname:Universidad del Rosario
dc.sourcereponame:Repositorio Institucional EdocUR
dc.subjectCafé especial
dc.subjectProducción
dc.subjectAntropología
dc.subjectBarismo
dc.subjectEtnografía de los cafés especiales
dc.subjectCatación de café
dc.subjectAnálisis sensorial del café
dc.titleHacer el sabor del café: Etnografía sobre la producción de significados en torno al café especial en tiendas especializadas, tostadoras y marcas de café, en Bogotá y Chía
dc.typebachelorThesis


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