dc.creatorCabra Cendales, Teresa
dc.creatorRodríguez González, Cristian Alonso
dc.creatorVillota Cuásquer, Claudia Patricia
dc.creatorTapasco Alzate, Omar Alberto
dc.creatorHernández Rodríguez, Annia
dc.date.accessioned2019-07-02T20:04:26Z
dc.date.available2019-07-02T20:04:26Z
dc.date.created2019-07-02T20:04:26Z
dc.date.issued2017-01-01
dc.identifierISSN: 1900-1649
dc.identifierhttps://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/61158
dc.identifierhttp://bdigital.unal.edu.co/59966/
dc.description.abstractThe capacity to solubilize phosphate and to produce indole compounds Indole Acetic Acid type, was evaluated in 15 strains isolated from castor bean lignocellulosic residues (Ricinus communis). To determine the solubilizing activity of phosphates a qualitative test by using Pikovskaya culture medium was employed and for the evaluation of the production of indole compounds (IAA) a Salkowsky colorimetric analysis technique was applied. Among the microorganisms tested, the Bacillus pumilus GIBI 206 demonstrated capacity to solubilize phosphates and Bacillus subtilis GIBI 200 showed of capacity to solubilize phosphates and to produce Indoleacetic Acid (IAA). To determine the effect of the Bacillus subtilis strain on germination and growth promotion, tomato seeds (Solanum lycopersicum ‘Santa Clara’) were inoculated; the inoculation of the seeds along with the microorganism revealed statistically significant differences, during the germination stage compared to the control treatment. Nevertheless, it revealed a positive influence on the development of tomato plants, originating a significant increase on the mass and length of its stem and root. The results of this research offer the possibility of using the Bacillus subtilis as a growth promoter in tomato seedlings and in the formulation of bio-products.
dc.description.abstractLa capacidad para solubilizar fosfatos y producir compuestos indólicos del tipo Ácido Indol Acético, se evaluó en 15 cepas aisladas de residuos lignocelulósicos de higuerilla (Ricinus communis). Para determinar la actividad solubilizadora de fosfatos se realizó una prueba cualitativa utilizando medio de cultivo Pikovskaya y para evaluar la producción de compuestos indólicos (AIA) se empleó la técnica colorimétrica de Salkowsky. Entre los microorganismos evaluados, Bacillus pumilus GIBI 206 mostró tener la capacidad para solubilizar fosfatos y Bacillus subtilis GIBI 200 evidenció capacidad para solubilizar fosfatos y producir Ácido Indolacético (AIA). Para determinar el efecto de la cepa Bacillus subtilis sobre la germinación y promoción de crecimiento, se inoculó en semillas de tomate (Solanum lycopersicum cultivar Santa Clara); la inoculación de las semillas con el microorganismono mostró diferencias estadísticamente significativas en el tiempo de germinación en comparación con el tratamiento control, sin embargo mostró influir positivamente en el desarrollo de las plantas de tomate  generando un aumento significativo sobre la masa y longitud del tallo y de la raíz. Los resultados de esta investigación ofrecen la posibilidad de utilizar a Bacillus subtilis como promotora de crecimiento en plántulas de tomate y en la formulación de bioinsumos
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Nacional de Colombia - Sede Bogotá - Faculdad de Ciencias - Departamento de Biología
dc.relationUniversidad Nacional de Colombia Revistas electrónicas UN Acta Biológica Colombiana
dc.relationActa Biológica Colombiana
dc.relationCabra Cendales, Teresa and Rodríguez González, Cristian Alonso and Villota Cuásquer, Claudia Patricia and Tapasco Alzate, Omar Alberto and Hernández Rodríguez, Annia (2017) Bacillus effect on the germination and growth of tomato seedlings (Solanum lycopersicum L). Acta Biológica Colombiana, 22 (1). pp. 37-44. ISSN 1900-1649
dc.relationhttps://revistas.unal.edu.co/index.php/actabiol/article/view/57375
dc.rightsAtribución-NoComercial 4.0 Internacional
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsDerechos reservados - Universidad Nacional de Colombia
dc.titleBacillus effect on the germination and growth of tomato seedlings (Solanum lycopersicum L).
dc.typeArtículo de revista


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