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Evaluación preclínica de los frutos de Physalis peruviana L. en modelos murinos de úlcera gástrica
Author
Ortiz Durán, Eliana Patricia
Institutions
Abstract
Physalis peruviana L. berries have been used as an adjuvant treatment in different inflammatory diseases. However, its pharmacological activity in gastritis has not been documented.
Objective: To evaluate the gastroprotective effects of the butanolic fraction of golden berry fruits (FB-FU) in gastric ulcer biomodels.
Methods: Dried and crushed golden berry fruits were subjected to percolation process with Ethanol. The Total Ethanolic Extract was fractionated with different solvents until obtaining the fraction FB-FU.
Four in vivo models were standardized to evaluate activity: by oral administration of EtOH-50% in male rats and Indomethacin (IND) (60 mg/Kg) in mice, and surgically by Pyloric Ligation (PL) in mice and local-gastric application of AcOH 10% in rats; using Omeprazole as an antiulcer agent. Gastric injury index (GII), mucus and secretions were evaluated. TBARs, GSH, SOD and CAT were determined in gastric tissue homogenate. In plasma and FB-FU antioxidant capacity (FRAP) was evaluated. Samples of stomachs from each treatment group were analyzed histopathologically.
Results: FB-FU presented antioxidant activity in vitro. FB-FU (100 mg /Kg, single dose) administered prior to the ulcerogenic stimulus, reduced the GII in models of EtOH (64%), IND (74%) and PL (79%), with reduction of TBARs and less infiltration of inflammatory cells. FB-FU (50 mg/Kg, 7 days) did not confer protection against gastric injury due to AcOH. None of the implemented biomodels developed a real ulcer at the microscopic level.
Conclusion: FB-FU at doses of 100 mg/Kg in acute models of erosive gastritis presented gastroprotective property, possibly related to antioxidant and anti-inflammatory activities. Los frutos de Physalis peruviana L. se han usado como coadyuvante en tratamiento de diferentes enfermedades inflamatorias. Sin embargo, no se ha documentado su actividad farmacológica en gastritis.
Objetivo: Evaluar efectos gastroprotectores de la fracción butanólica de frutos de uchuva (FB-FU) en biomodelos de úlcera gástrica.
Métodos: Los frutos secos triturados de uchuva se sometieron a percolación con Etanol. El Extracto Etanólico Total se fraccionó con diferentes solventes hasta obtener la Fracción butanólica FB-FU.
Se estandarizaron cuatro modelos in-vivo para evaluar actividad: mediante administración oral de EtOH-50% en ratas macho e Indometacina (IND) (60-mg/Kg) en ratones, y quirúrgicamente por Ligadura Pilórica (LP) en ratones y aplicación local-gástrica de AcOH 10% en ratas; usando Omeprazol como patrón antiulceroso. Se evaluó índice de lesión gástrica (ILG), moco y secreciones. En homogenado de tejido gástrico se determinó TBARs, GSH, SOD y CAT. En plasma y FB-FU se evaluó capacidad antioxidante (FRAP). Muestras de cada grupo de tratamiento fueron analizadas-histopatológicamente.
Resultados: FB-FU presentó actividad antioxidante in vitro. La FB-FU (100 mg/Kg p.o dosis única) administrada previo al estímulo ulcerogénico, redujo el ILG en modelos de EtOH (64%), IND (74%) y LP (79%), con disminución de TBARs como de infiltración de células inflamatorias. FB-FU (50 mg/Kg, durante 7 días) no confirió protección frente a la injuria gástrica por AcOH. En ninguno de los biomodelos implementados se desarrolló úlcera franca a nivel microscópico.
Conclusión: FB-FU a dosis de 100 mg/Kg en modelos agudos de gastritis erosiva presentó propiedad gastroprotectora posiblemente relacionada con actividades antioxidante y antiinflamatoria.