Trabajo de grado - Pregrado
Ecología de forrajeo del fara Didelphis pernigra (Didelphidae, Didelphimorphia) en un área suburbana del norte de Bogotá, Colombia
Autor
Suárez Cáceres, Gina Patricia
Resumen
I applied optimal patch use theory to examine the foraging of the white-eared opossum Didelphis pernigra in the north Bogotá, an area that mixes highly-modified environments and natural remnants. Theory predicts that a forager will use a feeding patch as long as benefits are higher than energetic, perceived risk of predation, and missed opportunity costs. I examined whether the opossum’s foraging was affected by feeders height above the ground, food quality and quantity, and spatial heterogeneity. Feeder height affected the opossum’s foraging; they preferred foraging at 2 m than at 0.5 m, probably to reduce the risk of being predated for example by domestic dogs. When offered food with higher sugar concentration but fewer amount than food with higher amount but lower sugar concentration, opossum preferred forraging on those with higher concentration at 0.5 m, but there were no differences between the two food types at 2 m. Also, opossums were affected by spatial heterogeneity and preferred foraging along areas with metallic fences compared to areas with continuous tree canopy, probably because fences facilitated mobilization, although this effect was more evident in one of the two months of study. In areas where cables that allowed the opossums’ movements were added, the value of food patches increased. Thus, even though opossums need resources from natural environments, some modifications made by humans may benefit them, such as those reducing predation risk and favoring mobilization. Apliqué la teoría de uso óptimo de parches para examinar el forrajeo del fara Didelphis pernigra en el norte de Bogotá, área que mezcla ambientes altamente modificados y remanentes naturales. Según la teoría un forrajeador utilizará un parche alimentario mientras que los beneficios de forrajear sean mayores que los costos energéticos, asociados al riesgo percibido de depredación y a las oportunidades perdidas. Evalué sí el forrajeo de los faras es afectado por la altura de los comederos respecto al suelo, la calidad y cantidad del alimento, y la heterogeneidad espacial del área. La altura de los comederos afectó el forrajeo de los faras: prefirieron forrajear a 2m que a 0.5m, probablemente para reducir el riesgo de ser depredados por ejemplo por perros domésticos. Al ofrecer a los faras alimento con mayor concentración de azúcar pero en menor cantidad, que alimento en mayor cantidad y con menor concentración, prefirieron explotar aquellos concentrados a 0.5m, pero no hubo diferencias entre los tipos de parche a 2m. Los faras fueron afectados por la heterogeneidad espacial del
área y prefirieron forrajear a lo largo de tramos con mallas comparado con un área arbolada de dosel continuo, probablemente por la continuidad de las mallas que facilitan su desplazamiento. En zona donde se agrego un cable para el tránsito de faras, aumentó el valor de los parches alimentarios. Aunque los faras necesitan recursos asociados a ambientes naturales, modificaciones hechas por humanos pueden beneficiarlos, como aquellas que reduzcan el riesgo de ser depredados y favorezcan su movilización.