dc.creatorValenzuela, R.
dc.creatorBarrera, C.
dc.creatorAyala, J. M.
dc.creatorSanhueza, J.
dc.creatorValenzuela, A.
dc.date.accessioned2019-03-15T16:06:42Z
dc.date.available2019-03-15T16:06:42Z
dc.date.created2019-03-15T16:06:42Z
dc.date.issued2014
dc.identifierGrasas y Aceites, 65 (2) April–June 2014, e026
dc.identifier19884214
dc.identifier00173495
dc.identifier10.3989/gya.110113
dc.identifierhttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/166184
dc.description.abstractALA is the precursor of EPA and DHA and its dietary availability is limited. Vegetable oils rich in ALA (48–64%) are alternatives for increasing its consumption. The conversion of ALA into EPA and DHA and the ratio (EPA+DHA/ALA) was evaluated in different tissues from male Wistar rats fed ALA –rich oils. Four groups (n=12/group) were fed for 21 days with oils from: a) corn (CO, 3% ALA); b) soybean (SO, 6% ALA); c) sacha inchi (SIO, 48% ALA) and; d) chia (ChO, 64% ALA). SO, SIO and ChO significantly increased ALA levels (p<0.05) in the tissues. Only SIO and ChO increased tissue EPA and DHA while reducing n-6/n-3 ratio (p<0.05). SIO and ChO are suggested as good sources of ALA to increase tissue EPA and DHA.
dc.description.abstractALA es precursor de EPA y DHA y sus fuentes dietarias son limitadas. Aceites ricos en ALA (48–64%) son una alternativa para incrementar su consumo. En este trabajo se evaluó la conversión de ALA a EPA y DHA, y la relación (EPA+DHA/ALA) en tejidos de ratas macho Wistar alimentadas con aceites con alto contenido en ALA. Cuatro grupos (n=12/grupo) recibieron durante 21 días aceite de: a) maíz (CO, 3% ALA); b) soja (SO, 6% ALA); c) sacha inchi (SIO, 48% ALA) y; d) chía (ChO, 64% ALA). SO, SIO y ChO incrementaron ALA (p<0,05) en los tejidos. Solo SIO y ChO incrementaron el EPA y DHA, disminuyendo la relación n-6/n-3 (p<0,05). Se propone SIO y ChO como fuentes de ALA para incrementar EPA y DHA en los tejidos.
dc.languageen
dc.publisherInstituto de la Grasa
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile
dc.sourceGrasas y Aceites
dc.subjectAlpha linolenic acid
dc.subjectChia oil
dc.subjectDocosahexaenoic acid
dc.subjectEicosapentaenoic acid
dc.subjectN-3 LCPUFA
dc.subjectSacha inchi oil
dc.titleVegetable oils rich in alpha linolenic acid allow a higher accretion of n-3 LCPUFA in the plasma, liver and adipose tissue of the rat
dc.typeArtículo de revista


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