dc.creatorEstévez, Virginia
dc.creatorAraya, Magdalena
dc.date.accessioned2018-07-09T15:30:57Z
dc.date.available2018-07-09T15:30:57Z
dc.date.created2018-07-09T15:30:57Z
dc.date.issued2016
dc.identifierRev Chil Nutr Vol. 43, Nº4, 2016
dc.identifier10.4067/S0717-75182016000400014
dc.identifierhttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/149659
dc.description.abstractThe gluten-free foods global market has significantly grown during the last decade. Gluten-free diet represents the treatment for celiac disease, non-celiac gluten sensitivity and wheat allergy. Another group of persons that follows gluten-free diet has emerged, perceiving this diet as healthier feeding habit. It is especially this latter group that has increased to such an extent that they modified the market of gluten-free foods, improving availability of these products. However, because their demands and requirements are different, gluten content control of many of the currently existing local gluten-free foods is unsatisfactory. We present the information available on these issues, emphasizing the few local data available, which refer to school-age snacks and the “Basic Food Basket”, with and without gluten. Local studies show that gluten-free snacks for school-age children and the gluten-free Basic Food Basket are less available, their cost is higher and less than 8% meet FAO/WHO nutritional recommendations.
dc.description.abstractEl mercado global de los productos sin gluten ha tenido un aumento sin precedente en la última década. La dieta sin gluten constituye el tratamiento de la enfermedad celíaca, la sensibilidad no-celíaca al gluten y de la alergia al trigo. Recientemente ha aparecido otro grupo de personas que elimina el gluten por considerarlo una opción de alimentación más saludable. Es especialmente este último grupo que ha logrado mejorar el mercado de alimentos sin gluten, pero sus requerimientos son distintos, por lo que parte del aumento del mercado ha sido en base de productos sin control adecuado de su contenido de gluten. Analizamos la información existente, poniendo énfasis en los datos nacionales recientemente obtenidos acerca de las colaciones escolares y la Canasta Básica Familiar sin gluten. En ambos casos la disponibilidad de productos equivalentes sin gluten es menor, el costo tres o más veces mayor y menos del 8% de ellos cumplen las recomendaciones nutricionales de la FAO/OMS.
dc.languagees
dc.publisherSociedad Chilena de Nutrición
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile
dc.sourceRevista Chilena de Nutrición
dc.subjectGluten
dc.subjectGluten free diet
dc.subjectCeliac disease
dc.subjectGluten free food
dc.subjectGluten free food market
dc.subjectDieta libre de gluten
dc.subjectEnfermedad celíaca
dc.subjectAlimentos sin gluten
dc.subjectMercado alimentos sin gluten
dc.titleLa dieta sin gluten y los alimentos libres de gluten
dc.typeArtículo de revista


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