dc.creatorFerrarez, A. H.
dc.creatorOliveira, D.
dc.creatorLacerda, A. F.
dc.creatorCosta, J. M.pt-BR
dc.creatorAparisi, F. S.
dc.date2018-02-21T13:13:52Z
dc.date2018-02-21T13:13:52Z
dc.date2016-01-31
dc.date.accessioned2023-09-27T21:15:49Z
dc.date.available2023-09-27T21:15:49Z
dc.identifier2248-8723
dc.identifierhttp://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-56092016000100016&lng=es&nrm=iso&tlng=en
dc.identifierhttp://www.locus.ufv.br/handle/123456789/17760
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8957569
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dc.descriptionThe main use of electrical energy in the chicken meat processing unit is refrigeration. About 70% of the electricity is consumed in the compressors for the refrigeration system. Through this study, the energetic viability of using biogas from poultry litter in supplying the demand for the refrigeration process was found. The meat processing unit studied has the potential to process about a hundred and sixty thousand chickens a day. The potential biogas production from poultry litter is 60,754,298.91 m3.year-1. There will be a surplus of approximately 8,103MWh per month of electric energy generated from biogas. An economic analysis was performed considering a planning horizon of 20 years and the discount rate of 12% per year. The economic analysis was performed considering scenario 1: sale of all electricity generated by the thermoelectric facility, and scenario 2: sale of the surplus electricity generated after complying with the demands of the refrigeration process and all other electrical energy and thermal energy use. Economic indicators obtained for scenarios 1 and 2 were favorable for the project implementation.
dc.descriptionEl principal uso de la energía eléctrica en unidades de procesamiento de carne de pollo es la refrigeración. Alrededor del 70% de la electricidad es consumida en los compresores para el sistema de refrigeración. Por medio de este estudio, se comprobó la viabilidad energética de la utilización de biogás producido a partir de gallinaza en el suministro de la demanda del proceso de refrigeración. La unidad puede procesar a unos ciento sesenta mil pollos por día. El potencial de producción de biogás a partir de gallinaza es de 60.754.298,91 m3.año-1. Habrá un superávit de aproximadamente 8.103MWh al mes de la energía eléctrica generada con el biogás. Se realizó un análisis económico considerando un horizonte de planificación de 20 años y la tasa de descuento del 12% por año. El análisis económico se realizó teniendo en cuenta el escenario 1: venta de toda la electricidad generada por la planta termoeléctrica, y el escenario 2: la venta del excedente de electricidad generada después de satisfacer a todas las demandas de energía eléctrica y energía térmica. Los indicadores económicos obtenidos para los escenarios 1 y 2 fueron favorables a la ejecución del proyecto.
dc.formatpdf
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherIngeniería e Investigación
dc.relationv. 36, n. 1, p. 118-121, April 2016
dc.rightsOpen Access
dc.subjectWaste of poultry
dc.subjectSlaughterhouse
dc.subjectAmmonia absorption refrigeration
dc.subjectDistributed generation
dc.titleSupplying the energy demand in the chicken meat processing poultry with biogas
dc.typeArtigo


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