Uso de glicerina bruta en la reducción de pérdidas fermentativas de ensilaje de Pennisetum purpureum

dc.creatorVelazquez Duarte, José Augusto
dc.creatorVega Britez, Gustavo Daniel
dc.creatorLesmo Duarte, Nelson David
dc.creatorFerreira Agüero, Marcos Arturo
dc.creatorMeza Giménez, Wilfrido
dc.creatorBarreto Pérez, Sixto
dc.creatorAcosta Resquín, Matheus Francisco
dc.date2023-03-30
dc.date.accessioned2023-09-06T21:41:22Z
dc.date.available2023-09-06T21:41:22Z
dc.identifierhttps://revistas.unicordoba.edu.co/index.php/temasagrarios/article/view/3068
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8708431
dc.descriptionTo identify symbiosis between roots and arbuscular mycorrhizal fungi (HMA), methodologies have been reported with variations in concentrations of reagents, temperature, and time of exposure for staining, which does not always adjust to the need for specific cultures due to variation in root structures. The objective of this research was to standardize a methodology to identify mycorrhizal colonization in banana crops in an efficient way. The research was carried out during the second semester of 2022 in the municipality of Apartadó-Antioquia. Four treatments were established that consisted of the evaluation with and without mycorrhizal inoculation with two bleaching techniques each (with and without subjection to Bain Marie). A total of 108 plates (54/technique) were evaluated, where percentage of colonization, visibility, vesicles and arbuscules were identified. There was a complete randomized design. Data were analyzed with R Studio 2022.02 software. An ANAVA and means separations were obtained with a post-hoc analysis of Tukey and Kruskal-Wallis with a confidence level of 95%. Symbiosis was found in all cases, statistical differences were identified in percentage of colonization with 46.8% to 90.2%; arbuscules from 12.1 to 338.0 units and a visibility percentage of 100% in treatments subjected to a Bain Marie, highlighting the need for subjecting banana roots to heat to favor discoloration, staining and visibility due to their architecture.en-US
dc.descriptionEl objetivo de esta investigación fue verificar mejoras en el proceso fermentativo del ensilaje de Pennisetum purpureum cosechados en tres edades de corte con la inclusión de diferentes dosis de glicerina bruta (GB). El experimento fue realizado en un delineamiento completamente al azar en esquema factorial 4x3x3, cuatro dosis de glicerina bruta (0, 10, 20 y 30% de la materia seca [MS] ensilada) y tres edades de corte (30, 45 y 60 días) con tres repeticiones por tratamiento (minisilos). Fueron determinados, pH, producción de efluente (PE), pérdidas por gases (PG) y pérdidas de materia seca (PMS). Los resultados fueron sometidos a un análisis de varianza al 5% de probabilidad. Se ha verificado mejoras en el proceso fermentativo del ensilaje de P. purpureum con la adición de glicerina bruta y reducción de pérdidas. PE se redujo 12,05% para las dosis de 30% de glicerina bruta en el primer corte, para el segundo corte, se redujo del 17,63% en relación al T1 (Testigo) 0% de GB. Las reducciones en las PG en el primer y segundo corte fueron de 22,30% y 82,16% respectivamente, así también la mayor dosis (30% GB) fue la que arrojo mejores resultados con una reducción del 57,3 por ciento. En cuanto a PMS, el ensilaje producido con la mayor dosis de GB (30%) fue el que produjo mejor resultado comparando con las demás dosis. GB puede ser utilizada en el ensilaje de Pennisetum purpureum para promover mejoras en el proceso fermentativo y reducción de las perdidas cualitativas.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Córdobaes-ES
dc.relationhttps://revistas.unicordoba.edu.co/index.php/temasagrarios/article/view/3068/5192
dc.relationhttps://revistas.unicordoba.edu.co/index.php/temasagrarios/article/view/3068/5193
dc.relation/*ref*/Ávila, C. L. da S., Pinto, J. C., Tavares, V. B. y Santos, Í. P. A. dos. 2006. Avaliação dos conteúdos de carboidratos solúveis do capim-tanzânia ensilado com aditivos. Revista Brasileira De Zootecnia 35(3): 648–654. https://doi.org/10.1590/S1516-35982006000300004
dc.relation/*ref*/Amaral, R. C. do., Bernardes, T. F., Siqueira, G. R., e Reis, R. A. 2008. Estabilidade aeróbia de silagens do capim-marandu submetidas a diferentes intensidades de compactação na ensilagem. Revista Brasileira De Zootecnia 37(6): 977–983. https://doi.org/10.1590/S1516-35982008000600004
dc.relation/*ref*/Bolson, D. C., Pereira, D. H., Pina, D. S., Xavier, I. M., Barbosa, P. L., Carneiro e Pedreira, B. and Mombach, M. A. 2020. Corn silage rehydrated with crude glycerin in lambs’ diets. Tropical Animal Health and Production 52: 3307–3314. https://doi.org/10.1007/s11250-020-02362-y
dc.relation/*ref*/Bolson, D., Pereira, D., Pina, D., Pedreira, B., Mombach, M. and Xavier, I. 2017. Fermentative and bromatological value of Piatã palisadegrass ensiled with different additives. Archivos de Zootecnia 66(256),515-521 https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=49553571007
dc.relation/*ref*/Castro, F. G. F., Nussio, L. G., Haddad, C. M., Campos, F. P. de., Coelho, R. M., Mari, L. J. e Toledo, P. A. 2006. Características de fermentação e composição químico-bromatológica de silagens de capim-tifton 85 confeccionadas com cinco teores de matéria seca. Revista Brasileira de Zootecnia 35: 7-20. https://doi.org/10.1590/S1516-35982006000100002
dc.relation/*ref*/Cunha, S. S., Orrico Junior, M. A. P., Reis, R. A., Orrico, A. C. A., Schwingel, A. W., Reis, S. D. S. and Silva M. S. J. 2019. Use of crude glycerine and microbial inoculants to improve the fermentation process of Tifton 85 haylages. Tropical Animal Health and Production 52: 871–879. https://doi.org/10.1007/s11250-019-02082-y
dc.relation/*ref*/Daniel, J. L. P., Bernardes, T. F., Jobim, C. C., Schmidt, P. and Nussio, L. G. 2019. Production and utilization of silages in tropical areas with focus on Brazil. Grass and Forage Science 74(2):188–200. https://doi.org/10.1111/gfs.12417
dc.relation/*ref*/Dias, A. M., Ítavo, L. C. V., Ítavo, C. C. B. F., Blan, L. R., Gomes, E. N. O., Soares, C. M., Leal, E. S., Nogueira, E. e Coelho, E. M. 2014. Ureia e glicerina bruta como aditivos na ensilagem de cana-de-açúcar. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia 66 (6): 1874-1882. https://doi.org/10.1590/1678-7349
dc.relation/*ref*/Ferreira, A. C. H., Neiva, J. N. M., Rodriguez N. M., Lopes, F. C. F. e Lôbo, R. N. B. 2010. Consumo e digestibilidade de silagens de capim-elefante com diferentes níveis de subproduto da agroindústria da acerola. Revista Ciência Agronômica 41(4): 693-701. https://doi.org/10.1590/S1806-66902010000400025
dc.relation/*ref*/Gutierrez-Gomez, C., Vera, N., Allende, R., Williams, P., Astudillo, R. and Ávila-Stagno, J. 2020. Linseed and glycerol in forage diets effect methane production and rumen fermentation parameters in a Rusitec semi-continuos system. Animal Production Science 60(7): 923-929. https://doi.org/10.1071/AN18710
dc.relation/*ref*/Jobim, C. C., Nussio, L. G., Reis, R. A. e Schmidt, P. 2007. Avanços metodológicos na avaliação da qualidade da forragem conservada. Revista Brasileira de Zootecnia 36:101-119. https://doi.org/10.1590/S1516-35982007001000013
dc.relation/*ref*/Kung Junior, L., Grieve, D. B., Thomas, J. W. and Huber, J. T. 1984. Added ammonia or microbial inocula for fermentation and nitrogenous compounds of alfalfa ensiled at various percents of dry matter. Journal of Dairy Science 67 (2): 299-306. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(84)81302-8
dc.relation/*ref*/Krehbiel, C. R. 2008. Ruminal and physiological metabolism of glycerin. Journal of Animal Science 86: 392-399.
dc.relation/*ref*/Machado, S. M., Sales, E. C. J., Rigueira, J. P. S., Pires, D. A. S., Silva, A. F. e Monção, F. P. 2019. Glicerina bruta melhora o valor nutricional de silagem de milheto colhido em duas idades. Revista Agrarian 12(44): 204-213. https://doi.org/10.30612/agrarian.v12i44.8893
dc.relation/*ref*/R Core Team. 2020. R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. https://www.R-project.org/
dc.relation/*ref*/Rigueira, J. P. S., Monção, F. P., Sales, E. C. J., Reis, S. T., Brant, L. M. S., Chamone, J. M. A., Rocha Júnior, V. R. and Pires, D. A. A. 2018. Fermentative profile and nutritional value of elephant grass silage with different levels of crude glycerin. Semina: Ciências Agrárias 39(2): 833-844. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n2p833
dc.relation/*ref*/Rodrigues, A. C. C. 2021. Policy, regulation, development, and future of biodiesel industry in Brazil. Cleaner Engineering and Technology 4:100197. https://doi.org/10.1016/j.clet.2021.100197
dc.relation/*ref*/Santos, E. M. y Zanine, A. de M. 2007. SILAGEM DE GRAMÍNEAS TROPICAIS. Colloquium Agrariae 2(1): 32–45. https://journal.unoeste.br/index.php/ca/article/view/107
dc.relation/*ref*/Schwingel, A. W., Fernandes, T., Orrico Junior, M. A. P., Orrico, A. C. A., Junior, J. L., Reis, R. A. and Souza, R. O. 2020. The quality of crude glycerine influences the fermentation and nutritive value of Piatã grass silage. Revista Brasileira de Zootecnia 49: e20200114. https://doi.org/10.37496/rbz4920200114
dc.relation/*ref*/Silva, M. C. A., Costa, N. M., Rigueira, J. P. S., Jesus, D. L. S., Silva, N. B. S., Silva Filho, W. S., Silva, J. T., Araújo, J. J. S., Rocha Júnior, V. R., Alves, D. D., Chamone, J. M. A. and Monção, F. P. 2019. The effect of graded levels of crude glycerin in brs capiaçu grass silage: fermentation profile and bromatological composition. Iranian Journal of Applied Animal Science 9(4): 597-602. https://dorl.net/dor/20.1001.1.2251628.2019.9.4.2.6
dc.relation/*ref*/Syahniar, T. M., Ridla, M., Jayanegara, A. and Samsudin, A. A. 2018. Effects of glycerol and chestnut tannin addition in cassava leaves (Manihot esculenta Crantz) on silage quality and in vitro rumen fermentation profiles. Journal of Applied Animal Research 46(1): 1207–1213. https://doi.org/10.1080/09712119.2018.1485568
dc.rightsDerechos de autor 2023 Temas Agrarioses-ES
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0es-ES
dc.sourcesour topics; Vol. 27 No. 2 (2022): Continuous publication - Volume 27(2) of 2022; 378-384en-US
dc.sourceTemas Agrarios; Vol. 27 Núm. 2 (2022): Publicación continua - Volumen 27(2) de 2022; 378-384es-ES
dc.source2389-9182
dc.source10.21897/rta.v27i2
dc.subjectAgroindustryen-US
dc.subjectForage Conservationen-US
dc.subjectBy-Producten-US
dc.subjectRuminantsen-US
dc.subjectAgroindustriaes-ES
dc.subjectConservación de Forrajeses-ES
dc.subjectSubproductoes-ES
dc.subjectRumianteses-ES
dc.titleUse of crude glycerin to reduce fermentation losses in Pennisetum purpureum silageen-US
dc.titleUso de glicerina bruta en la reducción de pérdidas fermentativas de ensilaje de Pennisetum purpureumes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Este ítem pertenece a la siguiente institución