dc.creator | Alcocer, Jimena Cecilia | |
dc.creator | Paz, Noelia Fernanda | |
dc.creator | Garay, Pablo Agustín | |
dc.creator | Villalva, Fernando Josué | |
dc.creator | Curti, Carolina Antonela | |
dc.creator | Della Fontana, Franco Darío | |
dc.creator | Rivas, Marisa Ayelen | |
dc.creator | Olivares la Madrid, Ana Paula | |
dc.creator | Ramón, Adriana Noemí | |
dc.date | 2022-01-02 | |
dc.date.accessioned | 2023-08-31T00:31:15Z | |
dc.date.available | 2023-08-31T00:31:15Z | |
dc.identifier | http://hdl.handle.net/11336/175890 | |
dc.identifier | Alcocer, Jimena Cecilia; Paz, Noelia Fernanda; Garay, Pablo Agustín; Villalva, Fernando Josué; Curti, Carolina Antonela; et al.; Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum; Revista española de nutrición humana y dietética; Revista española de nutrición humana y dietetica; 26; 2-1-2022; 1-23 | |
dc.identifier | 2173-1292 | |
dc.identifier | CONICET Digital | |
dc.identifier | CONICET | |
dc.identifier.uri | https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8543510 | |
dc.description | This study aimed to add value to Arabic Gum (AG) and the blueberry discarded harvest fromNorthwest of Argentina, developing functional dietary beverages with AG at three concentrations of 0; 5;10 and 15 g/100 mL, and to assess the sensory acceptability, physicochemical characteristics andantioxidant properties. Material and methods: Blueberries (BB) at 30 g/100 mL and steviol glycosides (0.03 g/100 mL) were used. Results: The beverage with 10 g/100 mL of AG had the best scores for sensory acceptability and waspreferred by consumers. It has a pH of 3.88, soluble solid content of 14.97 °Brix, density of 1.05 g/cm 3 anda colour which showed a tendency from red to blue. The Total Caloric Value (per 100 mL of beverage) was53.4 Kcal, 13.53 g of carbohydrates, 8.80 g of total dietary fibre, and a sodium content of 12.26 mg. Thetotal polyphenol content was 214.23 mg GAE /100 g.Conclusions: The serving size of functional beverage covers 70% of the daily dietary fibre recommendation.Keywords: Beverages; Fruit and Vegetable Juices; Artificially Sweetened Beverages; Functional Food;Blueberry Plants; Gum Arabic; Dietary Fiber. | |
dc.description | Fil: Alcocer, Jimena Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina | |
dc.description | Fil: Paz, Noelia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina | |
dc.description | Fil: Garay, Pablo Agustín. Universidad Nacional de Salta; Argentina | |
dc.description | Fil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina | |
dc.description | Fil: Curti, Carolina Antonela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina | |
dc.description | Fil: Della Fontana, Franco Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina | |
dc.description | Fil: Rivas, Marisa Ayelen. Universidad Nacional de Salta; Argentina | |
dc.description | Fil: Olivares la Madrid, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina | |
dc.description | Fil: Ramón, Adriana Noemí. Universidad Nacional de Salta; Argentina | |
dc.format | application/pdf | |
dc.format | application/pdf | |
dc.format | application/pdf | |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | eng | |
dc.publisher | Revista española de nutrición humana y dietética | |
dc.relation | info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/1253 | |
dc.relation | info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.14306/renhyd.26.s1.1253 | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ | |
dc.subject | Blueberry | |
dc.subject | Gum Arabic | |
dc.subject | Dietary Fiber | |
dc.subject | Functional food | |
dc.subject | https://purl.org/becyt/ford/3.3 | |
dc.subject | https://purl.org/becyt/ford/3 | |
dc.title | Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:ar-repo/semantics/artículo | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |