dc.creatorAlcocer, Jimena Cecilia
dc.creatorPaz, Noelia Fernanda
dc.creatorGaray, Pablo Agustín
dc.creatorVillalva, Fernando Josué
dc.creatorCurti, Carolina Antonela
dc.creatorDella Fontana, Franco Darío
dc.creatorRivas, Marisa Ayelen
dc.creatorOlivares la Madrid, Ana Paula
dc.creatorRamón, Adriana Noemí
dc.date2022-01-02
dc.date.accessioned2023-08-31T00:31:15Z
dc.date.available2023-08-31T00:31:15Z
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11336/175890
dc.identifierAlcocer, Jimena Cecilia; Paz, Noelia Fernanda; Garay, Pablo Agustín; Villalva, Fernando Josué; Curti, Carolina Antonela; et al.; Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum; Revista española de nutrición humana y dietética; Revista española de nutrición humana y dietetica; 26; 2-1-2022; 1-23
dc.identifier2173-1292
dc.identifierCONICET Digital
dc.identifierCONICET
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8543510
dc.descriptionThis study aimed to add value to Arabic Gum (AG) and the blueberry discarded harvest fromNorthwest of Argentina, developing functional dietary beverages with AG at three concentrations of 0; 5;10 and 15 g/100 mL, and to assess the sensory acceptability, physicochemical characteristics andantioxidant properties. Material and methods: Blueberries (BB) at 30 g/100 mL and steviol glycosides (0.03 g/100 mL) were used. Results: The beverage with 10 g/100 mL of AG had the best scores for sensory acceptability and waspreferred by consumers. It has a pH of 3.88, soluble solid content of 14.97 °Brix, density of 1.05 g/cm 3 anda colour which showed a tendency from red to blue. The Total Caloric Value (per 100 mL of beverage) was53.4 Kcal, 13.53 g of carbohydrates, 8.80 g of total dietary fibre, and a sodium content of 12.26 mg. Thetotal polyphenol content was 214.23 mg GAE /100 g.Conclusions: The serving size of functional beverage covers 70% of the daily dietary fibre recommendation.Keywords: Beverages; Fruit and Vegetable Juices; Artificially Sweetened Beverages; Functional Food;Blueberry Plants; Gum Arabic; Dietary Fiber.
dc.descriptionFil: Alcocer, Jimena Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.descriptionFil: Paz, Noelia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.descriptionFil: Garay, Pablo Agustín. Universidad Nacional de Salta; Argentina
dc.descriptionFil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
dc.descriptionFil: Curti, Carolina Antonela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.descriptionFil: Della Fontana, Franco Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
dc.descriptionFil: Rivas, Marisa Ayelen. Universidad Nacional de Salta; Argentina
dc.descriptionFil: Olivares la Madrid, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
dc.descriptionFil: Ramón, Adriana Noemí. Universidad Nacional de Salta; Argentina
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherRevista española de nutrición humana y dietética
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/1253
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.14306/renhyd.26.s1.1253
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subjectBlueberry
dc.subjectGum Arabic
dc.subjectDietary Fiber
dc.subjectFunctional food
dc.subjecthttps://purl.org/becyt/ford/3.3
dc.subjecthttps://purl.org/becyt/ford/3
dc.titleFunctional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículo
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Este ítem pertenece a la siguiente institución