dc.creatorSolimano, Patricio José
dc.creatorGarcía, Javier R.
dc.creatorMaiztegui, Tomás
dc.creatorBazzani, Julia Lucía
dc.creatorBaigún, Claudio R.
dc.creatorColautti, Darío C.
dc.date2014-07
dc.date.accessioned2023-08-30T16:27:25Z
dc.date.available2023-08-30T16:27:25Z
dc.identifierSolimano, Patricio J., Garcia, Javier R., Maiztegui, Tomás., Bazzani, Julia L., Baigún, Claudio R. & et al. (2014). Evaluación de modelos del crecimiento en diferentes condiciones de cultivo de pejerrey (Odontesthes bonariensis). Instituto de Limnología "Dr. Raúl A. Ringuelet". Biología Acuática; 30; 219-228
dc.identifier1668-4869
dc.identifierhttp://www.bacuatica.org/index.php/bacuatica/article/view/35
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11336/22205
dc.identifierhttps://rid.unrn.edu.ar/jspui/handle/20.500.12049/2783
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8529347
dc.descriptionFil: Solimano, Patricio J. Universidad Nacional de Rio Negro. Sede Atlantica. Escuela de Producción, Tecnología y Medio Ambiente; Argentina.
dc.descriptionFil: Solimano, Patricio J. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.descriptionFil: Garcia, Javier R. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.descriptionFil: Garcia, Javier R. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Limnología; Argentina
dc.descriptionFil: Maiztegui, Tomás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.descriptionFil: Maiztegui, Tomás. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Limnología; Argentina
dc.descriptionFil: Bazzani, Julia L. Universidad Nacional de Rio Negro. Sede Atlantica. Escuela de Producción, Tecnología y Medio Ambiente; Argentina.
dc.descriptionFil: Bazzani, Julia L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.descriptionFil: Baigún, Claudio R. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.descriptionFil: Baigún, Claudio R. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.descriptionFil: Baigún, Claudio R. Universidad Nacional de San Martín; Argentina
dc.descriptionFil: Colautti, Dario C. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.descriptionFil: Colautti, Dario C. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Limnología; Argentina
dc.descriptionThe pejerrey is one of the most important temperate native freshwater species of Argentina. Its culture is mainly done intensively and in recent years is being developed in floating cages in several Pampean lakes under semi intensive and extensive conditions. To evaluate the growth of fish under different culture methodologies several models are used, most of which are based on the specific growth rate (SGR). The objective of this study is to compare how the SGR of pejerrey responds under different culture methods and generate a theoretical model to predict the growth that the species can reach. To carry out the models a data base was made with the available data of intensive, extensive and semi intensive culture, to which an exponential and polynomial models were adjusted by the method of least squares and then the expected growth was simulated using the model that better fits. From the results it was observed that the polynomial model presented the best fit to different methods of culture. In all cases the models reflected the seasonality in the growth rates exhibited by the species, where SGR was lowest in winter and highest in spring. The growth simulation models also show that the semi intensive culture could produce greater weight than other methods. Under these conditions, fish obtain zooplankton from the environment incorporating essential elements from its natural food source. This suggests that it is possible to improve the sizes of fish by using techniques that also incorporate natural food or its equivalent in the composition of the artificial diets.
dc.descriptiontrue
dc.descriptionEl pejerrey, Odontesthes bonariensis, es la especie nativa de mayor importancia socioeconómica que habita las aguas continentales de la Argentina (Thorton et al., 1982; Bonetto y Castello, 1985; Reartes, 1995; Grosman y Sergueña, 1996; López y García, 2001; Somoza et al., 2008). Su reconocida importancia histórica como recurso pesquero comercial y deportivo, básicamente en la región pampeana (Baigún y Delfino, 2002; 2003), ha promovido el desarrollo de la piscicultura de poblamiento y repoblamiento de esta especie, funda-mentalmente orientada a mantener el rendimiento de estas pesquerías.
dc.formatapplication/pdf
dc.languagees
dc.relationBiología Acuática
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.subjectBiología Celular y Molecular
dc.subjectCultivos Intensivos
dc.subjectSemi-Intensivo y Extensivos
dc.subjectTasa de Crecimiento
dc.subjectModelo de Crecimiento Polinomial
dc.subjectIntensive Culture
dc.subjectSemi-Intensive Culture
dc.subjectExtensive Culture
dc.subjectGrowth Rate
dc.subjectPolynomial Growth Model
dc.subjectBiología Celular y Molecular
dc.titleEvaluación de modelos del crecimiento en diferentes condiciones de cultivo de pejerrey (Odontesthes bonariensis)


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