dc.creatorParra, Diana C.
dc.creatorda Costa Louzada, Maria Laura
dc.creatorMoubarac, Jean Claude
dc.creatorBertazzi Levy, Renata
dc.creatorKhandpur, Neha
dc.creatorCediel Giraldo, Gustavo
dc.creatorMonteiro, Carlos A.
dc.date2019-11-14T18:31:15Z
dc.date2019-11-14T18:31:15Z
dc.date2019
dc.date.accessioned2023-08-28T20:51:29Z
dc.date.available2023-08-28T20:51:29Z
dc.identifierParra D, da Costa M, Moubarac J, Bertazzi R, Khandpur N, Cediel G, Monteiro C. Association between ultra-processed food consumption and the nutrient profile of the Colombian diet in 2005. Salud Pública de México. 2019; 61(2): 147-54. DOI: 10.21149/9038
dc.identifier0036-3634
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/10495/12386
dc.identifier10.21149/9038
dc.identifier1606-7916
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8485237
dc.descriptionABSTRACT: To evaluate the consumption of ultra-processed food and drink products and its association with the nutrient profile of the Colombian diet in 2005. Materials and methods. Food consumption based on 24-hour dietary records from 38 643 men and women was classified into four NOVA groups according to the extent and purpose of food processing. Results. Ultra-processed food and drink products represented 15.9% of the total energy daily intake, compared to 63.3% from minimally processed food, 15.8% from processed culinary ingredients, and 4.9% from processed food. Non-ultra-processed food items had a healthier nutritional profile compared to ultra-processed items in terms of contribution to total calories from protein, carbohydrates, total fat, saturated fat, free sugar, fiber and energy density. Conclusions. Ultra processed food products have a less healthy nutrient profile than non-ultra-processed ones. An increase in the consumption of these foods must be prevented within Colombia.
dc.descriptionRESUMEN: Evaluar el consumo de alimentos y bebidas ultraprocesadas y su asociación con el perfil nutricional dentro de la Encuesta Nacional de Nutrición de 2005 en Colombia. Material y métodos. El consumo de alimentos basados en registros alimentarios de 24 horas de 38 643 individuos se clasificó en cuatro grupos de NOVA. Resultados. Los productos de alimentos y bebidas ultraprocesados representaron 15.9% de la ingesta diaria total de energía, en comparación con 63.3% de los alimentos mínimamente procesados, 15.8% de los ingredientes culinarios procesados y 4.9% de los procesados. Los alimentos mínimamente procesados tenían un perfil nutricional más saludable en comparación con los artículos ultraprocesados en términos de contribución a las calorías totales, de proteínas, carbohidratos, grasa total, grasa saturada, azúcar libre, densidad de fibra y densidad de energía. Conclusiones. Los alimentos ultraprocesados tienen un perfil nutricional menos saludable que los alimentos no procesados.
dc.descriptionCOL0065608
dc.format8
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherInstituto Nacional de Salud Pública
dc.publisherDeterminantes Sociales y Económicos de la Situación de Salud y Nutrición
dc.publisherCuernavaca, México
dc.relationSalud pública Méx.
dc.rightsAtribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/
dc.rightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.subjectProcessed food
dc.subjectAlimentos procesados
dc.subjectDiet
dc.subjectDieta
dc.subjectMacronutrients
dc.subjectMacronutrientes
dc.subjectClassification
dc.subjectClasificación
dc.subjectNOVA
dc.subjectColombia
dc.titleAssociation between ultra-processed food consumption and the nutrient profile of the Colombian diet in 2005
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.typehttps://purl.org/redcol/resource_type/ART
dc.typeArtículo de investigación


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