Nutritional content of food, and nonalcoholic beverages advertisements broadcasted in children’s slot of colombian national television

dc.creatorMejía Díaz, Diana Margarita
dc.creatorCarmona Garcés, Isabel Cristina
dc.creatorGiraldo López, Paula Andrea
dc.creatorGonzález Zapata, Laura Inés
dc.date2019-10-07T12:08:15Z
dc.date2019-10-07T12:08:15Z
dc.date2019
dc.date.accessioned2023-08-28T20:06:24Z
dc.date.available2023-08-28T20:06:24Z
dc.identifierMejía-Díaz D, Carmona-Garcés I, Giraldo-López P, González-Zapata L. Contenido nutricional de alimentos y bebidas publicitados en la franja infantil de la televisión colombiana. Nutrición Hospitalaria. 2014; 29(4): 858-64. DOI: 10.3305/nh.2014.29.4.7214
dc.identifier0212-1611
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/10495/12074
dc.identifier10.3305/nh.2014.29.4.7214
dc.identifier1699-5198
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8473943
dc.descriptionABSTRACT: To describe the nutritional content of foods and non-alcoholic beverages advertised in the children’s frame vs. the general frame in two national, private, free-access, television channels in Colombia. Methods: Cross-sectional, descriptive study. The recording was performed in July of 2012, for four days randomly chosen from 6:00 am to 12:30 pm. The nutritional content was classified according to the nutritional profiles criteria of the Food Standards Agency for risk-indicating nutrients, the Health Pan-American Organization for trans fat, and the 333 Colombian Resolution of 2011 that classifies foods as source of protecting nutrients. Descriptive statistics were used, the Kolmogorov-Smirnov test to establish the normality, and the Chi square test for variables comparison. A p value < 0.05 was considered. Results: During 52 hours of recording, 1560 commercialswere shown, of which 23.3% (364), advertised foods and beverages, of which 56.3% were shown within the children’s frame. Regarding the nutritional content, a high percentage of foods and non-alcoholic beverages classified as “rich” in sugar, sodium, saturated fat was observed within the children’s’ frame (69.0%, 56.0%, 57.1%), as compared to the general frame. By contrast, the percentage of foods and non-alcoholic beverages classified as “rich” in total fat was higher in the general frame as compared to the children’s frame (70.4% vs. 29.6%, respectively). Conclusions: Higher exposure to advertising of foods and non-alcoholic beverages was observed within the children’s’ frame, characterized by high content of risk-indicating nutrients and low content of foods and non-alcoholic beverages with protective nutrients.
dc.descriptionRESUMEN: describir el contenido nutricional de alimentos y bebidas no alcohólicas publicitados en la franja infantil vs general, en dos canales gratuitos privados de televisión nacional colombiana. Métodos: estudio descriptivo transversal. La grabación se realizó en julio de 2012, durante cuatro días seleccionados aleatoriamente de 6:00 am a 12:30 pm. El contenido nutricional se clasificó según los criterios de perfiles nutricionales de la Food Standards Agency para nutrientes trazadores de riesgo, la Organización Panamericana de la Salud para grasa trans, y la Resolución colombiana 333 de 2011 para clasificar los alimentos como fuente o no, de nutrientes protectores. Se utilizó estadística descriptiva, prueba de Kolmogorov-Smirnov para establecer la normalidad y prueba de Chi cuadrado para la comparación entre variables. Se consideró un p < 0,05. Resultados: en 52 horas de grabación se emitieron 1.560 pautas publicitarias, de las cuales el 23,3% (364 pautas), fue de publicidad de alimentos y bebidas y de estas, el 56,3% se publicitaron en la franja infantil. En cuanto al contenido nutricional, se destacó mayor porcentaje de alimentos y bebidas no alcohólicas clasificados como “altos” en azúcar, sodio y grasa saturada en la franja infantil (69,0%, 56,0%, 57,1%) respecto a la franja general. Por el contrario, el porcentaje de alimentos y bebidas no alcohólicas clasificados como “alto” en grasa total fue mayor en la franja general vs la franja infantil (70,4%, 29,6% respectivamente). Conclusiones: una mayor exposición a la publicidad de alimentos y bebidas no alcohólicas se evidenció en la franja infantil, caracterizada por alto contenido de nutrientes trazadores de riesgo y bajo contenido de nutrientes protectores de los alimentos y bebidas no alcohólicas publicitados.
dc.descriptionCOL0065608
dc.descriptionCOL0103333
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherArán Ediciones
dc.publisherDeterminantes Sociales y Económicos de la Situación de Salud y Nutrición
dc.publisherGIIESEN Grupo de Investigación Interdisciplinaria en Educación para la Salud y Educación Nutricional
dc.publisherMadrid, España
dc.relationNutr. Hosp.
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/
dc.rightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.subjectPublicidad
dc.subjectAdvertising
dc.subjectAlimentos
dc.subjectFoods
dc.subjectNiños
dc.subjectChildren
dc.subjectValor nutritivo
dc.subjectNutritional value
dc.subjectTelevisión
dc.subjectTelevision
dc.titleContenido nutricional de alimentos y bebidas publicitados en la franja infantil de la televisión colombiana
dc.titleNutritional content of food, and nonalcoholic beverages advertisements broadcasted in children’s slot of colombian national television
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.typehttps://purl.org/redcol/resource_type/ART
dc.typeArtículo de investigación


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