Crecimiento in vitro de nueve especies de hongos ectomicorrízicos comestibles bajo diferentes condiciones de pH

dc.creatorOlaizola, Jaime
dc.creatorSantamaría, Oscar
dc.creatorDiez, Julio J.
dc.date2023-04-30
dc.date.accessioned2023-08-23T17:35:52Z
dc.date.available2023-08-23T17:35:52Z
dc.identifierhttps://revistas.uclave.org/index.php/bioagro/article/view/4413
dc.identifier10.51372/bioagro352.8
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8380895
dc.descriptionEctomycorrhizal fungi are considered to play an essential role in the development of forest ecosystems and can protect plant against pathogenic infections. Among other factors, soil pH may affect the successful inoculation of forest seedlings in nurseries. The effect of pH on the growth rate of strains of nine species of edible ectomycorrhizal (ECM) fungi was evaluated in vitro. In the experiments, Boletus edulis, B. aereus, B. pinophilus, B. fragrans, Amanita rubescens, Xerocomus ferrugineus, Lactarius deliciosus, Lactarius sanguifluus and Suillus luteus were grown in Petri dishes containing modified Melin Norkrans medium and adjusted at seven different pH levels. Colony area was measured at 7-day intervals for 8 weeks. Final fungal biomass and residual pH of the medium at 8th week were also measured. The optimum pH levels and pH tolerance ranges for the tested ECM fungal species are presented and discussed in the text. The results showed that the greatest growth in vitro was produced by A. rubescens and S. luteus at high pH levels (between 6.5-8.5), and by X. ferrugineus  at low pH (3.5-6.5). Almost all the strains acidified the medium where they were grown after eight incubation weeks.en-US
dc.descriptionSe considera que los hongos ectomicorrízicos desempeñan un papel esencial en el desarrollo de los ecosistemas forestales y pueden proteger a las plantas contra infecciones patógenas. Entre otros factores, el pH del suelo puede afectar la inoculación exitosa de plántulas forestales en viveros. Se evaluó in vitro el efecto del pH sobre la tasa de crecimiento de cepas de nueve especies de hongos ectomicorrízicos comestibles (EMC). En los experimentos, se cultivaron Boletus edulis, B. aereus, B. pinophilus, B. fragrans, Amanita rubescens, Xerocomus ferrugineus, Lactarius deliciosus, Lactarius sanguifluus y Suillus luteus en placas de Petri que contenían medio Melin Norkrans modificado, y se ajustaron a siete niveles de pH diferentes. El área de la colonia se midió a intervalos de 7 días durante 8 semanas. También se midieron la biomasa fúngica final y el pH residual del medio a la octava semana. Los niveles de pH óptimos y los rangos de tolerancia de pH para las especies de hongos EMC probadas se presentan y analizan en el texto. Los resultados mostraron que el mayor crecimiento in vitro lo produjeron A. rubescens y S. luteus a pH alto (entre 6,5-8,5), y X. ferrugineus a pH bajo (3,5-6,5). Casi todas las cepas acidificaron el medio donde crecieron después de ocho semanas de incubación.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversidad Centroccidental Lisandro Alvaradoen-US
dc.relationhttps://revistas.uclave.org/index.php/bioagro/article/view/4413/2828
dc.rightsDerechos de autor 2023 Jaime Olaizola, Oscar Santamaría, Julio J. Diezes-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0es-ES
dc.sourceBioagro; Vol. 35 No. 2 (2023): Mayo-Agosto; 159-166en-US
dc.sourceBioagro; Vol. 35 Núm. 2 (2023): Mayo-Agosto; 159-166es-ES
dc.source2521-9693
dc.source1316-3361
dc.subjectBiomasa fúngicaes-ES
dc.subjectecosistemas forestaleses-ES
dc.subjectincubaciónes-ES
dc.subjectviveros forestaleses-ES
dc.subjectForest ecosystemsen-US
dc.subjectforest seedlingsen-US
dc.subjectfungus biomassen-US
dc.subjectincubationen-US
dc.subjectnurseriesen-US
dc.titleIn vitro growth of nine edible ectomycorrhizal fungi under a range of pH conditionsen-US
dc.titleCrecimiento in vitro de nueve especies de hongos ectomicorrízicos comestibles bajo diferentes condiciones de pHes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeTechnical reporten-US
dc.typeNotas Técnicases-ES


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