dc.creatorEspín, Concepción Magdalena
dc.creatorFolleco, Juan Carlos
dc.creatorPerugachi, Ivonne
dc.creatorRosa Ana, Quintanilla Bedón
dc.creatorSalas Salas, Hilda María
dc.creatorNúñez Rosero, Samantha Anahí
dc.creatorRosas Chapuel, Brian Harvey
dc.date2018-12-31
dc.date.accessioned2023-08-10T20:55:27Z
dc.date.available2023-08-10T20:55:27Z
dc.identifierhttp://revistasojs.utn.edu.ec/index.php/lauinvestiga/article/view/329
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8186045
dc.descriptionThe objective of this study, among others, was to determine the level of food insecurity and to evaluate the nutritional status through anthropometric and dietary surveys, as well as to identify certain diseases in children under five years of age. The study was conducted under descriptive and transversal conditions; from October 2017 to February 2018; it covered 78 families. The techniques used were mostly surveys that dealt with the following issues: socio-demography, ELCSA, anthropometry, frequency of food consumption and processed in SPSS. Results: 29% of the population showed severe food insecurity; only 5% of the surveyedfamilies do not live in food insecurity. Child nutrition assessment, according to WHO standards, points at poor nutrition levels. In regarding to Weight / Size ratio, a 2% presents wasting, and a 6% risk of wasting. In the same way, as for Size - Length / Age ratio, 29% of the study population, presents growth retardation. The Weight / Age ratio shows an 4% as low weight, and 8% as having low weight risk. The BMI / Age ratio presents overweight and obesity in a 9%, and a 10% as overweight risk. There is a IRA predominance in a25%. In adults, there is high prevalence of overweight and obesity in a 62% based on BMI measurements, and a 79% regarding fat percentage. The food-consumption frequency survey identified cereals and derivatives as the most consumed foods; it presented chicken as the main source for protein, palm oil as the lipid source and seasonal fruits as the major source for vitamins. The low consumption of vegetables was notorious.Conclusions: El Juncal community presents considerable levels of food insecurity and there are also problems of malnutrition both in children and in adults.en-US
dc.descriptionEl presente artículo tiene como objetivo diagnosticar la situación alimentario - nutricional de la Comunidad El Juncal, determinar nivel de inseguridad alimentaria, evaluar el estado nutricional mediante antropometría y encuesta dietética e identificar prevalencia de enfermedades más frecuentes en menores de cinco años. Fue un estudio cuali – cuantitativo, descriptivo, transversal; abarcó 78 familias. Las técnicas fueron: encuesta sociodemográfica, encuesta para medir inseguridad alimentaria ELCSA, antropometría y frecuencia de consumo alimentario; los datos fueron procesados en SPSS.  Los resultados fueron 29% de la población con inseguridad alimentaria severa; únicamente 5% de familias no viven en inseguridad alimentaria. La evaluación nutricional infantil según Patrones de Crecimiento de la OMS señala los siguientes datos: mal nutrición, según peso/talla 2% de emaciación, 6% riesgo de emaciación; según talla - longitud/edad 29% de retardo en el crecimiento infantil; según peso/edad 4% bajo peso, 8% riesgo de bajo peso; según IMC/Edad sobrepeso y obesidad 9%, 10% riesgo de sobrepeso; además prevalencia 25% de IRA. En los adultos se encontró alta prevalencia de sobrepeso y obesidad, 62% según IMC y 79% según porcentaje de grasa.  La encuesta de frecuencia de consumo de alimentos señaló como alimentos de mayor consumo a cereales y derivados; el pollo como alimento fuente proteica, aceite de palma fuente lipídica y frutas de temporada como fuente vitamínica. Fue notorio el escaso consumo de verduras. Conclusiones: El Juncal presenta niveles de inseguridad alimentaria y problemas de mal nutrición infantil y en adultos.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/octet-stream
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Técnica del Nortees-ES
dc.relationhttp://revistasojs.utn.edu.ec/index.php/lauinvestiga/article/view/329/321
dc.relationhttp://revistasojs.utn.edu.ec/index.php/lauinvestiga/article/view/329/402
dc.rightsDerechos de autor 2018 Concepción Magdalena Espín, Juan Carlos Folleco, Ivonne Perugachi, Quintanilla Bedón Rosa Ana, Hilda María Salas Salas, Samantha Anahí Núñez Rosero, Brian Harvey Rosas Chapueles-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0es-ES
dc.sourceLa U Investiga; Vol. 5 No. 2 (2018): La U Investiga; 63 - 75en-US
dc.sourceLa U Investiga; Vol. 5 Núm. 2 (2018): La U Investiga; 63 - 75es-ES
dc.source2773-756X
dc.source1390-910X
dc.subjectnutritional assessmenten-US
dc.subjectfood insecurityen-US
dc.subjectchildhood diseasesen-US
dc.subjectevaluación nutricionales-ES
dc.subjectinseguridad alimentariaes-ES
dc.subjectenfermedades infantileses-ES
dc.titleDiagnóstico de la Situación Alimentario - Nutricional de la comunidad El Juncal, 2018: Diagnosis of the food - nutritional situation of the community el Juncal, 2018es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeArtículo evaluado por pareses-ES
dc.typetextoes-ES


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