dc.contributorAlvarez Perdomo, Guido Rodolfo
dc.creatorBenites Alarcon, Verónica Matilde
dc.date2017-07-24T19:35:32Z
dc.date2017-07-24T19:35:32Z
dc.date2011
dc.date.accessioned2023-08-09T21:09:56Z
dc.date.available2023-08-09T21:09:56Z
dc.identifierBenites Alarcón, Verónica. (2011). Comportamiento agronómico y valoración nutricional de matarratón (Gliricidia sepium) y fleminga (Flemingia macrophylla). 68 p.
dc.identifier2100101
dc.identifierhttp://repositorio.uteq.edu.ec/handle/43000/2212
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8133616
dc.descriptionIn the property "The María" of the State Technical University of the canton Quevedo, county of The Ríos was determined the "agronomic Behavior and nutritional value of the Matarratón (Gliricidia sepium) and Flemingia (Flemingia macrophylla) in different states of maturity, where a design of complete blocks was used at random (DCA). The best indexes in the root weight (32,3 kg), weight of leaves (46,55 kg) and weight of shafts (21,2 kg) they register to the 80 days in the Matarratón, and to the 110 days the highest values are reported in forage weight (77,05 kg), relationship hoja:tallo (2,62) and relationship leaves aérea:parte radicular (9,35) with the same one leguminous. The biggest protein levels were also obtained with the leguminous Matarratón to the 80 and 140 days with the 19,74 and 21,98%. AND the lowest fiber levels are reported in the Flemingia to the 110 and 140 days with the 36,80 and 28,20%. For the composition microbiology, the tall populations in bacterias (5,9 x 10 5), actinomicetes (9,5 x 10 6), mushrooms (7,5 x 10 4), and fixers of N asymbiotic (3,9 x 10 3) to the 140 days they were presented with the Matarratón. The bigger than colonization percentage (90,24%) and endófitos density (5,59) it was also presented in the Flemingia to the 140 days.
dc.descriptionEn la finca “La María” de la Universidad Técnica Estatal del cantón Quevedo, provincia de Los Ríos se determinó el “Comportamiento agronómico y valor nutricional del Matarratón (Gliricidia sepium) y Flemingia (Flemingia macrophylla)” en diferentes estados de madurez, donde se utilizó un diseño de bloques completos al azar (DCA). Los mejores índices en el peso de raíz (32,3 kg), peso de hojas (46,55 kg) y peso de tallos (21,2 kg) se registran a los 80 días en el Matarratón, y a los 110 días se reportan los valores más altos en peso de forraje (77,05 kg), relación hoja:tallo (2,62) y relación parte aérea:parte radicular (9,35) con la misma leguminosa. Los mayores niveles de proteína también se obtuvieron con la leguminosa Matarratón a los 80 y 140 días con el 19,74 y 21,98%. Y los niveles de fibra más bajos se reportan en la Flemingia a los 110 y 140 días con el 36,80 y 28,20%. Para la composición microbiológica, las poblaciones más altas de bacterias (5,9 x 10 5), actinomicetes (9,5 x 10 6), hongos (7,5 x 10 4), y fijadores de N asimbiótico (3,9 x 10 3) a los 140 días se presentaron con el Matarratón. El mayor de porcentaje de colonización (90,24%) y densidad de endófitos (5,59) se presentó en la Flemingia también a los 140 días.
dc.format68 p.
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherQuevedo : UTEQ
dc.rightsopenAccess
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/
dc.subjectComportamiento agronómico
dc.subjectValor nutricional
dc.subjectMatarratón (Gliricidia sepium)
dc.subjectFlemingia (Flemingia macrophylla)
dc.titleComportamiento agronómico y valoración nutricional de matarratón (Gliricidia sepium) y fleminga (Flemingia macrophylla).
dc.typebachelorThesis


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