dc.creatorMedina Litardo , Reina
dc.creatorEras Reyes, Lady
dc.creatorMoreira Macías , Ricardo
dc.creatorPérez Almeida , Iris
dc.creatorCobos Mora , Fernando
dc.date2022-11-22
dc.date.accessioned2023-08-08T18:54:10Z
dc.date.available2023-08-08T18:54:10Z
dc.identifierhttps://revistas.utb.edu.ec/index.php/sr/article/view/2742
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8055460
dc.descriptionThis research was conducted at the Experimental Station Litoral Sur with the aim of characterizing phenotypically the tamarind (Tamarindus indica L.) germplasm from an ex situ collection. The variables evaluated in 14 tamarind trees were tree height, crown diameter, secondary leaf length and width, trunk color, young branch color, leaf shape and leaf base. Our results showed that trees 6, 8, 12 and 13 obtained greater length for the variable height of the plant, with values of 7, 6, 8 and 7 m, followed by the variable of total weight of the fruit, where trees 1, 3, 2, 10 and 9 reached data of 22.98; 20.55; 19.95; 19.95 and 20.54 g, respectively. Tamarind trees were 50% dark brown and light brown. The results of this characterization are useful for tamarind selection and improvement programs in the Ecuadorian coast.en-US
dc.descriptionLa presente investigación se realizó en la Estación Experimental Litoral Sur con el objetivo de caracterizar fenotípicamente el germoplasma de tamarindo (Tamarindus indica L.) de la colección ex situ. Las variables evaluadas en 14 árboles de tamarindo fueron altura de árbol, diámetro de copa, longitud y ancho de la hoja secundaria, color del tronco, color de la rama joven, forma de la lámina y base foliar. Nuestros resultados mostraron que los árboles 6, 8, 12 y 13 obtuvieron mayor longitud para la variable altura de la planta, con valores de (7, 6, 8 y 7 m), seguido de la variable de peso total del fruto, donde los árboles 1, 3, 2, 10 y 9 alcanzaron datos de 22,98; 20,55; 19,95; 19,95 y 20,54 g respectivamente. Los árboles de tamarindo fueron color marrón oscuro y marrón claro en un 50%. Los resultados de esta caracterización son de utilidad para programas de selección y mejoramiento del tamarindo en la costa ecuatoriana.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Técnica de Babahoyoes-ES
dc.relationhttps://revistas.utb.edu.ec/index.php/sr/article/view/2742/2340
dc.rightsDerechos de autor 2022 Journal of Science and Researches-ES
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es-ES
dc.sourceJournal of Science and Research: Revista Ciencia e Investigación; Vol. 7 No. CININGEC II (2022): II Congreso Internacional de Investigación, Innovación y Gestión del Conocimiento; 123 - 138en-US
dc.sourceJournal of Science and Research; Vol. 7 Núm. CININGEC II (2022): II Congreso Internacional de Investigación, Innovación y Gestión del Conocimiento; 123 - 138es-ES
dc.source2528-8083
dc.source2528-8083
dc.subjectaccessions, fruit, genetic improvement, morphology, variablesen-US
dc.subjectaccesiones, fruto, mejoramiento genético, morfología, variableses-ES
dc.titleCARACTERIZACIÓN MORFOLÓGICA DE ACCESIONES DE TAMARINDO (Tamarindus indica L.), DE UNA COLECCIÓN ex situ DEL INIAP, ECUADORes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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