dc.contributorGuardia Méndez, Gustavo
dc.creatorChirinos Zare, Anali Angélica
dc.date2020-01-04T17:24:48Z
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dc.date2020-01-04T17:24:48Z
dc.date2020-01-04T17:24:48Z
dc.date2020-01-04
dc.date.accessioned2023-08-07T22:54:24Z
dc.date.available2023-08-07T22:54:24Z
dc.identifierhttp://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/15467
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7945033
dc.descriptionThe present study is of a basic, experimental and free regime type; which aimed to evaluate the in vitro antibacterial effect of the ethanol extract of Rhizomes of Turmeric longa (Turmeric) on the growth of Streptococcus mutans ATCC 25175. The bacterial Susceptibility test was determined using the modified method of agar wells; in concentrations of 5%, 25%, 50%, 75% and 100% of the ethanol extract of rhizomes of Turmeric longa. Sensitive inhibition halos were obtained at concentrations of 75% and 100%. To determine the Minimum Inhibitory Concentration, the tube dilution method was used, testing the same concentrations and their control; each culture was plated with Mueller Hinton-Blood Agar to determine the Colony Forming Units (CFU). The results showed that the 100% concentration of the ethanol extract of Rhizomes of Turmeric longa obtained the highest halo of inhibition (39.63mm) and the minimum inhibitory concentration was 75%. Therefore, it is concluded that the ethanol extract of rhizomes of Turmeric longa (Turmeric) has 75 and 100% antibacterial effect.
dc.descriptionEl presente estudio es de tipo básico, experimental y de régimen libre; el cual tuvo como objetivo evaluar el efecto antibacteriano in vitro del extracto etanólico de rizomas de Cúrcuma longa (Cúrcuma) sobre el crecimiento de Streptococcus mutans ATCC 25175. La prueba de Susceptibilidad bacteriana se determinó utilizando el método modificado de pozos en agar; en concentraciones de 5%, 25%, 50%, 75% y 100% del extracto etanólico de rizomas de Cúrcuma longa. Se obtuvo halos de inhibición sensibles en las concentraciones de 75% y 100%. Para determinar la Concentración Mínima Inhibitoria, se empleó el método de dilución en tubos, ensayando las mismas concentraciones y su control; cada cultivo se sembró en placas con Agar Mueller Hinton – Sangre para determinar las Unidades Formadoras de Colonias (UFC). Los resultados evidenciaron que la concentración al 100% del extracto etanólico de rizomas de Cúrcuma longa obtuvo el mayor halo de inhibición (39.63mm) y la concentración mínima inhibitoria fue al 75%. Por lo tanto, se concluye que el extracto etanólico de rizomas de Cúrcuma longa (Cúrcuma) posee efecto antibacteriano al 75 y 100%.
dc.descriptionTesis
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Nacional de Trujillo
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/
dc.sourceUniversidad nacional de Trujillo
dc.sourceRepositorio institucional - UNITRU
dc.subjectextracto etanólico de rizomas de Cúrcuma longa (Cúrcuma)
dc.subjectStreptococcus mutans
dc.subjectefecto antibacteriano
dc.titleEfecto del extracto etanólico de Cúrcuma longa L. sobre Streptococcus mutans ATCC 25175
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


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