La agricultura orgánica en tierras altas, Chiriquí: realidad o percepción de la agricultura panameña

dc.creatorQuintero, Kerly
dc.creatorConcepción, Jeremías
dc.creatorEspinoza, Virgilio
dc.date2017-07-13
dc.date.accessioned2023-08-07T20:04:53Z
dc.date.available2023-08-07T20:04:53Z
dc.identifierhttps://revistas.utp.ac.pa/index.php/ric/article/view/1448
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7936654
dc.descriptionOrganic production in Panama has a great challenge to ensure the country’s food security. Investigated the current state of organic production in Tierras Altas, Chiriquí province, to recognize the sustainability of agriculture in the region. The study was carried out in 2016. The objective was to characterize the organic production of the region in order to estimate its potentials and limitations. It was registered in the random selection of nine agricultural farms for the characterization of fifteen agricultural crops (Lactuca sativa, Allium schoenoprasum, Solanum lycopersicum, Solanum tuberosum, Phaseolus vulgaris, Zea mays, Brassica oleracea var. Capitata, Pisum sativum, Ocimum basilicum, Petroselinum Crispum, Beta vulgaris, Daucus carota, Psidium guajava and Rubus ulmifolius). It is concluded that farmers should be ineetivated to agriculture production and should be improved the logistics market of organic products to ensure food security in the country.en-US
dc.descriptionLa producción orgánica en Panamá tiene un gran reto garantizar la seguridad alimentaria del país. Se investigó el estado actual de la producción orgánica en Tierras Altas, provincia de Chiriquí para reconocer la sostenibilidad de la agricultura en la región. El estudio se llevó acabo en el año 2016. El objetivo fue caracterizar la producción orgánica de la región con la finalidad de estimar sus potenciales y limitaciones. Se registró en la selección aleatoria de nueve fincas agrícolas para la caracterización de 15 rubros agrícola producidos (Lactuca sativa, Allium schoenoprasum, Solanum lycopersicum, Solanum tuberosum, Phaseolus vulgaris, Zea mays, Brassica oleracea var. Capitata, Pisum sativum, Ocimum basilicum, Petroselinum crispum, Beta vulgaris, Daucus carota, Psidium guajava y Rubus ulmifolius). Se concluye que se debe apoyar a los agricultores en incentivos de producción y mejorar del mercado logístico de los rubros orgánicos para garantizar la seguridad alimentaria del país.es-ES
dc.formattext/html
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Tecnológica de Panamáes-ES
dc.relationhttps://revistas.utp.ac.pa/index.php/ric/article/view/1448/html
dc.relationhttps://revistas.utp.ac.pa/index.php/ric/article/view/1448/pdf
dc.sourceRevista de Iniciación Científica; Vol. 3 (2017): Revista de Iniciación Científica - Edición Especial No.1; 13-15es-ES
dc.source2413-6786
dc.source2412-0464
dc.titleOrganic agriculture in Chiriquí highlands: reality or perception of panamenian agricultureen-US
dc.titleLa agricultura orgánica en tierras altas, Chiriquí: realidad o percepción de la agricultura panameñaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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