Química de los aceites esenciales del arbusto Lippia alba (Verbenaceae) de México y Costa Rica

dc.creatorChaverri, Carlos
dc.creatorRamón-Farías, Feliza
dc.creatorCicció, José F.
dc.date2022-10-07
dc.date.accessioned2023-08-04T14:17:16Z
dc.date.available2023-08-04T14:17:16Z
dc.identifierhttps://revistas.uned.ac.cr/index.php/cuadernos/article/view/4005
dc.identifier10.22458/urj.v14i2.4005
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7916768
dc.descriptionABSTRACT: Introduction: Lippia is a Verbenaceous genus of flowering plants, which has about 200 species, distributed throughout the southern USA, Mexico, and Central America to South America. Objective: To study and compare the chemical compositions of the essential oils of L. alba growing in Mexico and Costa Rica. Methods: The essential oils were obtained by hydrodistillation in a Clevenger-type apparatus. The chemical composition of the oils was analyzed by capillary GC-FID and GC-MS using the retention indices on a DB-5 type capillary column in addition to mass spectral fragmentation patterns. Results: A total of 65 compounds were identified in the essential oil samples from both countries, accounting for 96,5-98,1% of the total amount of the oils. The main constituents of the Mexican sample were 1,8-cineole (22,3%), myrcenone (11,2%), myrcene (10,9%), (E)-ocimenone (10,7%), (Z)-ocimenone (7,5%), and sabinene (6,8%), while for essential oil from Costa Rica the major compounds were myrcenone (30,4%), 1,8-cineole (21,4%), myrcene (11,0%), hedycaryol (4,4%), and sabinene (4,3%). Samples from both countries can be classified as belonging to chemotype “tagetenone”. Lippia alba (strong form) from Costa Rica produces essential oil that differs from all other essential oils of L. alba studied to date because it contained the sesquiterpenoids hedycaryol and the isomeric alcohols α-eudesmol, β-eudesmol, and γ-eudesmol. Conclusion: L. alba (strong form) from Costa Rica can be classified as a new subtype of the chemotype “tagetenone” (chemotype II).en-US
dc.descriptionRESUMEN. “Química de los aceites esenciales del arbusto Lippia alba (Verbenaceae) de México y Costa Rica.” Introducción: Lippia (Verbenaceae) consta de ca. 200 especies, distribuidas a través del sur de Estados Unidos, México, América Central, el Caribe y hasta el Cono Sur de América del Sur. Objetivo: Estudiar y comparar la composición química de los aceites esenciales de L. alba de México y Costa Rica. Métodos: La extracción de los aceites se efectuó mediante hidrodestilación con un equipo Clevenger modificado. La composición química del aceite se analizó mediante las técnicas GC-FID y GC-MS. Para la identificación de los constituyentes se calcularon los índices de retención obtenidos en una columna capilar tipo DB-5, y se estudiaron los espectros de masas de cada constituyente. Resultados: Se identificaron en total 65 compuestos en las muestras de ambos países, correspondientes a un 96,5-98,1% de los constituyentes totales de los aceites. Los componentes mayoritarios de la muestra de aceite mexicana fueron 1,8-cineol (22,3%), mircenona (11,2%), mirceno (10,9%), (E)-ocimenona (10,7%), (Z)-ocimenona (7,5%) y sabineno (6,8%); y los compuestos mayoritarios de la muestra de L. alba de Costa Rica fueron mircenona (30,4%), 1,8-cineol (21,4%), mirceno (11,0%), hedicariol (4,4%) y sabineno (4,3%). Ambas muestras estudiadas en este trabajo se clasifican como pertenecientes al quimiotipo “tagetenona”. Lippia alba (forma fuerte) de Costa Rica produce un aceite que se diferencia de todos los otros aceites de L. alba estudiados a la fecha porque contienen el sesquiterpenoide hedicariol y los alcoholes isoméricos α-eudesmol, β-eudesmol y γ-eudesmol. Conclusión: L. alba (forma fuerte) se puede considerar como un nuevo subtipo perteneciente al quimiotipo “tagetenona” (quimiotipo II).es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.formattext/html
dc.formatapplication/epub+zip
dc.languageeng
dc.publisherUniversidad Estatal a Distancia, Costa Ricaen-US
dc.relationhttps://revistas.uned.ac.cr/index.php/cuadernos/article/view/4005/5951
dc.relationhttps://revistas.uned.ac.cr/index.php/cuadernos/article/view/4005/5952
dc.relationhttps://revistas.uned.ac.cr/index.php/cuadernos/article/view/4005/5953
dc.rightsDerechos de autor 2022 UNED Research Journales-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0es-ES
dc.sourceUNED Research Journal; Vol. 14 No. 2 (2022); e4005en-US
dc.sourceUNED Research Journal; Vol. 14 Núm. 2 (2022); e4005es-ES
dc.source1659-441X
dc.source1659-4266
dc.titleChemistry of essential oils of the shrub Lippia alba (Verbenaceae) from Mexico and Costa Ricaen-US
dc.titleQuímica de los aceites esenciales del arbusto Lippia alba (Verbenaceae) de México y Costa Ricaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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